Postala je tradicija da se u školama obilježava Dan jabuke, pa je tako bilo danas i u JU Gimnaziji Živinice, dok će u Prvoj osnovnoj školi to biti u četvrtak, 22.oktobra. Ekolozi Gimnazije su promovirali vrijednosti jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Jabuka je jedna od prvih voćki koju su ljudi uspjeli kultivirati, te je tako važan dio ljudske prehrane. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.Jabuka je, naime, prava mala riznica nutritijenata koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana.

U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A,B1,B2, B6, E, te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.Ali, svakako, posebno pažnju trebamo posvetiti našim bosanskohercegovačkim autohtonim jabukama, onim istim kojima su se opskbljavali naši stariji./S.N./

Vaš komentar na članak: