JU Gimnazija:Ekovizionari obilježili Dan planina

Jedanaesti decembar je Svjetski dan planina. Na taj dan 2003. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je donijela odluku da se ovaj datum posveti planinama, potrebi očuvanja životne okoline i svim značajima koje planine imaju za čovjeka.Planine su mnogo više od pukih uzdignuća. Planine su oksigen i pitka voda, bogatstvo šuma, stanište i zaklon brojnim biljnim i životinjskim vrstama, mjesto susreta čovjeka sa samim sobom.

Mnoge države, posebno one sa planinskim ambijentom, toga dana organizuju niz akcija, okruglih stolova na kojima se raspravlja o problematici očuvanja eko sistema planinskih područja i kojima se afirmišu planine i njihov značaj. Treba li pominjati da je Bosna i Hercegovina zemlja predivnih planina i da planine predstavljaju važan resurs za budući razvoj naše države. Na žalost, kod nas još uvijek nije sazrela svijest o njihovom značaju, o potrebi zaštite i unapređenja, o razvoju infrastrukture koja će naše planine učiniti dostupnijim svjetskoj porodici ljubitelja planina, ljuidima koji se bave outdoor sportovima i aktivnostima u prirodi.

I pored toliko planinarskih društava i klubova, Planinarskog saveza, mnogih nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, i nadležnih državnih organa i institucija, ovaj dan u Bosni i Hercegovini je ostao skoro nezabilježen. I to najbolje svjedoči o našem nedopustivom odnosu prema planinama.

U utorak, 11.decembra video linkom u jutarnjem programu RTV TK članovi eko-sekcije “Ekovizija” JU Gimnazija Živinice govorili o ovom datumu, značaju planina, mogućnostima njihovog korišćenja u turističke svrhe i potrebi čuvanja planinskog ambijenta./dr.Sead Noćajević/