JU Gimnazija:Susreti nakon 40 godina

Period u godini kada se najviše okupljaju maturanti živiničkih srednjih škola svakako su i prvi junski dani, pa je tako bilo i danas. Generacija gimnazijalaca od prije 40 godina danas je obilježila na svečan način svoj jubilej.

Prozivka je počela tačno u 15 sati, a za katedrom umjesto profesora bivši učenici Nusreta Šuvalić, Kasim Aljić i Mirsada Ibrišević. Dok slušame imena prozvanih iznenada se jedan za drugim pojavljuju Toni Čabraja i Sabahudin Hadžiavdić.Kažu nije “kašnjenje” namjerno već zbog gužvi u saobraćaju-dakle prošli su bez sankcija.Zatim neki od prozvanih nisu tu, na žalost mnogih nekolio drugova je u međuvremenu umrlo, pa je nakon prozivke odata počast preminulima minutom ćutnje.

Kasim Aljić o ovom nezaboravnom susretu kaže:

“Moja kolegica Nusreta Šuvalić i ja smo došli na inicijativu da organizujemo susret genracije koja je završila školovanje u Gimanziji”Petar Kočić” 1979.godine, pa smo nakon nekoliko mjeseci prikupljanja adresa uspjeli se danas okupiti, na zadovoljstvo svih.Ja sam svakako kao učenik bio predsjednik razredne zajednice, tako da sam osjećao odgovornim da pokrenemo ove naše susrete”.

Nusreta Šuvalić je veoma zadovoljna što je odziv bio tako uspješan:

“Odziv je veoma dobar, ima nas preko 30, a u večernjim satima će se još našem susretu pridružiti nekoliko kolega u tuzlanskom Zlatniku, koji nisu mogli daći u Živinice.Ima kolega koji su došli iz Njemačke, Kanade, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja, tako da se iz tog vidi koliko nam je svima stalo da ponovo budemo zajedno i podsjetimo se na lijepe srednjoškolske dane”.

Ljiljana Palameta je došla iz Kanade i kaže da je i na kraj svijeta ne bi propustila susret s bivšim kolegama učenicima:

“Zadovojstvo je poslije toliko godini biti ponovo zajedno.Ima nas koji se nismo vidjeli baš tih 40 godina od kada smo završili školovanje, pa je utoliko naša radost veća”.

Toni Čabraja je bio nekada u Živinicama talentovani muzičar, ali nije nastavio školovanje u tom smjeru:

“Kao mlad volio sam muziku, međutim, nakon završetka srednje škole nastavio sam na pravnim studijama.Danas živim u Zemunu, a imam advokatsku kancelariju na Studentskom trgu u Beogradu.Pošto vidim da često Živiničani idu na izlete u Beograd ovo je ujedno i pozivnica da svrate kod mene na razgovor i divno druženje, jer su Živinice grad koji će zauvijek biti jedna lijepa i nezaboravna uspomena, a tako je i kod svih mojih kolega”.

Danijel Dane Delić je poznat kao veliki zaljubljenik dvotočkaša, pronikao je u sve tajne ovih motora, a o susretima kaže:

“Mi smo jedna od rijetkih genracija koja je za vrijeme svog školovanja u Gimanziji “Petar Kočić” nastavu pohađala u dvije zgrade.Prva zgrada u koju smo krenuli od prvog razreda bila je montažna, na mjestu dnašnjeg Islamskog centra, a poslije smo nastavili u novoj zgradi Srednjoškolskog centra.Svakoko, svi smo danas sretni što smo zajedno.Odgodio sam put na more da bi danas bio sa starim školskim društvom”.

I tako jedan za drugim stisak ruke, uglavnom svi su se mogli prepoznati, uprkos mnogo minulih godina.Zato zaključiše da se ubuduće sastaju svake godine, pošto bi period od pet godina bio isuviše dug generaciji koja slavi četiri decenije mature./Š.Gadžo/