Danas su zaposlenici Javne ustanove RTV Živinice održali press konferenciju u vrijeme pauze za dnevni odmor, od 10 do 10,30 sati. Pres konferencija za novinare održana je ispred zgrade BKC, gdje je locirana ova javna ustanova.

Razloga za održavanjem presice je nezadovoljstvo radom i ponašanjem direktorice JU RTV Živinice Melihom Aličić. Nakon održane press konferencije izdali su saopštenje za javnost koje u cjelosti prenosimo:

“Poštovani,
JU RTV Živinice osnovana je u vrijeme medijske blokade u Bosni i Hercegovini/maj-juni 1992.godine/, izazvane agresijom na državu BiH. Kao JU RTV Živinice registrovana je 1996.godine. Za to vrijeme pa do danas angažovani/uposleni bili su na visini svog novinarskog zadatka, pravovremeno i istinito informisanje građana općine Živinice zbog koje je ova Kuća osnovana i do danas radi. Za to vrijeme prolazili smo kroz niz problema, počev od tehničkih, kadrovskih i drugih, ali nikad nismo odustali nego smo se entuzijazmom i odgovornosti prema poslu koji smo časno obavljali išli dalje.

Često u tom periodu radili smo uz ličnu tehničku pomoć Kući- bez finansijskih naknada. Međutim, u posljednje tri godine uposleni u JU RTV Živinice od strane prvo v.d. a kasnije i direktorice Melihe Aličić/koja nikad nije provela konkursnu proceduru do kraja/ nije dobila saglasnost osnivača Ustanove,Općinskog vijeća Živinice/, pojedinačno ali i kolektivno doževljavaju nezapamćen mobing i diskriminaciju.U početku smo”šutili” sve za rad naše medijske Kuće, ali i lične egzistencije. Događaj od dana, 14.09.2017.godine kulminirao je, odnosno “prelio punu čašu”.

Mi, uposlenici JU RTV Živinice, smo dana 14.09.2017.godine u prostoru Redakcije JU RTV Živinice, oko 14 sati, doživjeli težak ispad direktorice JU RTV Živincie gospođice Melihe Aličić, kada je prisutne kolegice i kolege, ničim izazvana, obasula salvama uvreda, insinuacija i prijetnji i to histeričnim vrištanjem i lupanjem vrata.

Tom neprimjrenom gestom direktorice svi prisutni su bili zatečeni i šokirani, a nakon toga neke od kolegica i kolega morali su koristiti sredstva za smirenje i tražiti pomoć ljekara. Osim toga, morala je intervenisati i policijska patrola, što je svima bilo jako neugodno. Jedanaest uposlenih je (od ukupno 14), nakon takvog ponašanja Direktorice(koje je kao takvo kontinuirano), napravilo hitan sastanak na kome je napravljen dokument-peticija-zahtjev u kome se traži da se upriliči zajednički sastanak Načelnika, Predsjedavajućeg OV Živinice, Upravnog odbora, Direktorice, Urednice i uposlenih, kako bi svi bili upoznati sa problemom i kako bi se došlo do optimalnog rješenja.

Dopis sa potpisima 11 uposlenika poslat je na sve pomenute adrese. U tom periodu načelnik Kamenjaković, 15.09.2017.godine u prostorijama općine u 16 sati je održao informativni sastanak sa 11 radnika koji potpisuju dokument. Predsjedavajući OV Hamdija Numanović, u utorak 26.09.2017. godine u 7,15 sati održao je takođe informativni sastanak sa potpisanim radnicima JU RTV Živinice.Obzirom da u periodu od 11 dana nije došlo do nikakvog pomaka u rješavanju Problema u našoj Kući, mi smo primorani da poduzmemo korake koje nam Zakon dozvoljava.

Obavještavamo Vas da je prvi korak koji smo poduzeli UPOZORENJE.
Sa ovim nepopularnim, ali za nas prvim korakom ka rješavanju pitanja rješavanja problema, krenuli smo danas, 26.09.2017.godine, u vremenu od 10 do 10,30 sati, kako ne bismo narušili proces rada UPOZORENJE smo obavili u vrijeme pauze/na parkingu JU BKC Živinice u čijoj zgradi je smještena i RTV Živinice”, kaže se u današnjem saopštenju za javnost ove medijske kuće.

Vaš komentar na članak: