I rekoše, već je pet godina djelovanja ovog humanitarnog društva ZUSAMMEN (osnovan je februara 2010. godine), ali, rekoše i to, prođe vrijeme, ama baš prođe, dok udari se dlan o dlan. Ovo društvo trenutno broji 150 članova iz svih krajeva BiH, na čijem je čelu hadžija Ramo Dahić iz grada Živinica, ali u Beču je sa porodicom duži niz godina.

Odbor Hadžijskog fonda čine vrijedni članovi, koji rade bespoštedno svakim danom za svrsishodnost humanitarnih akcija koje Udruženje organizuje, za što su nagrađeni i Božijom nagradom i ovozemaljskim bezbrojnim zahvalnicama, a to su: Senahid Zlatić, Abdulmalik Husić, Samir Šljivić, Rifet Čehajić i Adnan Valjevac. Tako ti je to, kada je svrsishodnost humanitarnog fonda Austrije učiniti svakojaku dobrobit napaćenom umetu bosanskome; a u Bosni ima gladnih, onih kome je krov nad glavom potreban, treba pomoći za školovanje, i za liječenje – pa i za pomagala u vidu invalidskih kolica. Ma šta sve drugo ne treba da bi iole nečiji život bio dostojan čovjeka, jer nekome krava je i više nego spas za gladnu čeljad, svakom dobro dođe bajramski paketić ili kakva hedija koja će izmamiti osmijeh na tugaljivom licu. Velike poplave u BiH učinile su neizmjernu materijalnu štetu, dovele su umet na rub bespomoćnosti, koji je za tren ostao ama baš bez ičega; bez hrane, odjeće, bez porodične kuće, bez mala, živine, takoreći, pao je za tren i u očaj, i u beznađe. Ali tu je on, HADŽIJSKI FOND ZUSAMMEN AUSTRIJA koji djeluje u prijestonici prijateljske nam zemlje Austrije – Beču. Nesebično i bespoštedno po tom nemilom događaju, tim strašnim poplavama, stupilo se u akciju. Prikupiti što više neophodnog za te vanredne situacije, a onda brzo sve to dopremiti i podijeliti po BiH, kao svoj svome, kao braći i sestrama, ne pitajući za vjeru i naciju, u svojoj dragoj domovini Bosni i Hercegovini.

U institutu Wonder – Beč, u prepunoj auli, 07. marta 2015. obilježilo se postojanje pet godina Hadžijskog fonda Zusammen Austrija, gdje se upriličilo i učenje Kur’ana, i izvođenje ilahija i kasida, predavanje profesora Elvedina Pezića o islamu i islamskoj kulturi, te govor Sejfudina Tokića, predsjednika Bošnjačkog pokreta, o Bosni i Hercegovini i bošnjaštvu. Naravno, neizostavan je bio govor predsjednika ovog društa hadžije Rame Dahića, koji je pomenuo bezbrojne humanitarne akcije narodu BiH, te i neizostavna dodjela zahvalnica, kako članovima, tako i donatorima. Treba pomenuti i učešće austrijskih dužnosnika u ovoj manifestaciji, da, baš tako, na sve se pomno mislilo. I na kraju proučena je dova uzvišenom Allahu, da Fond i dalje bude uspješan i pri ruci onima kojima je potreban, a moto Hadžijskog fonda je „Pomaganjem drugima, pomažemo i sami sebi“.

Značajna je pomoć Hadžijskog fonda narodu Bosne i Hercegovine, o čemu je govorio predsjednik hadžija Ramo Dahić:

“Hadžiski fond Zusammen je u prošloj godini, uzevsi i poplave u Bosni, donirao preko 90.000 Eura, što u renoviranju kuća, kupovine krava, bolesnima za liječenje i operacije jednokratne pomoći, ramazanski paketi u prehrani i higijenskim sredstvima i dr. Samo za vrijeme polava šleper za Zenicu bio je vrijedan 1.7000 Eura, pa za Olovo 20.000 Eura, te za Doboj, Tuzlu, Kalesiju i imnoga druga mjesta. Pominjem još i 330 invalidskih kolica i medicinska pomagala, kao i mnoga druga medecinska sredstva, pa ćemo tako nastaviti i ove godine”, rekao je, između ostalog,  Dahić.

Uskoro ćemo donijeti priče o džematima i džematlijama iz Beča, zaslužuju to oni, jer takvu složnost i organizovanost vrijedi učiniti dostupnu mnenju./Alija Arif Delić/

Vaš komentar na članak: