JZU Dom zdravlja: Peti dan štrajka doktora medicine i stomatologije

Već je peti dan od kada je Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine organizovao generalni štrajk, kojem su se pridružili doktori i stomatolozi JZU Doma zdravlja Živinice.

O mogućnostima da se ispune traženi zahtjevi, tj.potpiše kolektivni ugovor predsjednica podružnice SSS doktora medicine i stomatologije FBiH- Živinice Zumreta Planić kaže:

“Prema ocjenama štrajkačkih odbora Federacije BiH i Tuzlanskog kantona stanje se odvija prema našim očekivanjima. Već je potpisan kolektivni ugovor sa Vladom Sarajevskog kantona, a naš pregovarački tim bio je kod nadležnih u TK i nadamo se da neće još dugo potrajati stanje štrajka.Pacijente pozivam na strpljenje, jer je ovo nastalo protiv naše volje, ali drugog načina nije bilo. Mi pacijentima pružamo neophodne usuge i trudimo se da ih uslužimo. Imala sam tri slučaja primjedbi pacijenata, koje su vratili naši tehničari, ali smo to brzo ispravili.Ne smijemo dozvoliti da se ičije zdravlje ugrozi”, rekla nam je doktorica Zumreta Pjanić.

Poznato je da su prije stupanja u generalni štrajk Sindikati doktora medicine i stomatologije imali niz pregovora, a posljednji je bio 20.oktobra, međutim, dogovori i pregovori nisu dali rezultate, zbog čega se i odlučilo putem štrajka doći do potpisivanja kolektivnih ugovora i boljeg rješenja za status zaposlenih./Š.G./