JZU Dom zdravlja: Poveća broj pacijanata za hitne intervencije

Sve je više pacijenata koji se u ove tople ljetne dane obraćaju Službi hitne pomoći u JZU Domu zdravlja Živinice. Više je razloga za takvo stanje, a ljekar Mirza Mukinović objašnjava najčešće pojave:

“Povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog infekcija probavnog sistema, koje se manifestuje povraćanjem ili prolivom, ali i onih kji se javljaju zbog uticaja visokih temperatura u posljednje vrijeme, sa simptomima toplotnog udara, glavobolje, malaksalosti, te grčeva u mišićima. Takođe imamo i pacijenata sa različitim povredama, kao i onih nastalih u saobraćajnim udesima, a sve je to zbog nepovoljnih vremenski uslova i pojačanog kretanja pacijenata u vrijeme tih nepovoljnih uslova, kada su zavladale velike vrućine. Ističem i veliki broj hroničnih pacijenata, kao što su srčani bolesnici, koji se najčešće jave sa raznim oblicima gušenja i bolovima u grudima”.

Mukinović preporučuje poseban režim života tokom vrućih ljetnih mjeseci i kaže:

“Savjetujem građanima da ne izlaze vani u najtoplijem dijelu dana, da svoje potrebe usklade jutarnjim i večernjim satima, te da uzimaju dovoljne količine tečnosti. Voće je potrebno dobro oprati i ne jesti hladno iz hladnjaka. Takođe izbjegavati hladnu vodu i druge napitke, zbog čega dolazi do gastroinstetinalnih tegoba”.

Preostaje nam da poslušamo savjete ljekara Mirze Mukinovića, kako bi smanjili broj pacijenata koji dolaze u ove tople dane po pomoć u Službu hitne pomoći JZU DOma zdravlja Živinice./Š.G./