Proteklih dana tokm 24 sata u hitnu službu Doma zdravlja Živinice ljekarsku pomoć zatraži 120 do 150 sugrađana, dok je ta brojka vikendom i više od dvije stotine. O zdravstvenim problemima koji mnoge muče ovih dana dežurni ljekar Elvedin Osmanović kaže:

“Ovo je sezona gripa, bolest primarno dišnog sistema, uzrokovana virusom koji se prenosi sa zaraženih osoba, najčešće kihanjem. Ovo je takođe period pada imuniteta organizma pa nam se i na to žale pacijenti. Vjervatno od aprila ćemo imati druge slučajeve jer je sezona poljoprivrednih radova i krčenja šikara, kada se ljudi povrijeđuju, tako da svako godišnje doba ima svoje specifičnosti, kada je u pitanju pružanje zdravstve zaštite u službi hitne pomoći”.

Kada je riječ o prehladi i gripi ove bolesti najčešće prate dječiji uzrast i u porodici se to brzo prenese sa osobe na osobu, kažu nam u službi hitne pomoći Doma zdravlja.

“Preporučujemo našim potencijalnim pacijentima da početne stadije gripe mogu i sami riješiti posjetom apotekama koje su dobro snabdjevene raznim preparatima, da bi izbjegli gužve u našoj službi, koja je često blokirana velikim brojem pacijenata. Jedino, ukoliko ti preparati ne budu od pomoći mogu zatražiti ljekarsku pomoć. Preporučujemo u ove dane konzumiranje više voća i povrća da bi poboljšali imunitet”, kažu nam dežurni ljekari Edin Redžić i glavni medicinar Adem Ferizović./Š.G./

Na slici: Uvijek spremni pružiti pomoć-Adem Ferizović i Edin Redžić

Vaš komentar na članak: