U organizaciji Kantonalne uprave civilne zaštite, u okviru obilježavanja 4. aprila – Međunarodnog dana borbe protiv mina, u Plavoj sali BKC Tuzla, održan je okrugli stol “Opasnost od mina i NUS-a i njeno uklanjanje”. U radu okruglog stola su učestvovali predstavnici BH MAC-a, OS BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Inicijative preživjeli od mina i Kantonalne uprave civilne zaštite.

Prezentirane su sljedeće teme: Opasnost od mina i NUS-ai njeno uklanjanje(Moderator: Nedžad Kukuruzović, RU BH MAC-a Tuzla), Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (Moderator: Ahdin Orahovac,BH MAC), Ispunjavanje preostalih obaveza iz Konvencije o zabrani mina (Moderator: Amir Mujanović, direktor Inicijative preživjelih od mina), Uloga i rezultati OS BiH u deminiranju (Moderator:Nail Suljić i Edin Mešić,Deminerski bataljon OS BiH), Uloga i rezultati civilne zaštite u deminiranja (Moderator: Mustafa Kadribegović, Federalne uprave civilne zaštite) i Rezultati deminiranja na području Tuzlanskog kantona
(Moderator: Benedin Pejić, Stručni savjetnik za deminiranje i NUS-a u KUCZ).

Provođenjem zaključaka okruglog stola do uklanjanja opasnosti od mina

Rasprava na okruglom stolu „Opasnost od mina i njeno uklanjanje“, je potvrdila spremnost svih učesnika da aktivno doprinose umanjenju i uklanjanju opasnosti od mina i NUS-a u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti kao i potrebu aktivnijeg učešća zakonodavne i izvršne vlasti kao i građana.
Donešeni su odgovarajući zaključci-preporuke:

1. Poslije rata 1992-1995. godina na području Bosne i Hercegovine je evidentirana ukupna sumnjiva površina od oko 4.200.000.000 m2 ili 8,2 % ukupne površine.
2. Na području Tuzlanskog kantona u poslijeratnom periodu je od mina oslobođeno oko 14.903.6781 m2tako da se još uvijek kao sumnjiva površina vodi 86.766.468 m2ili 3,28 % u odnosu na ukupnu površinu Tuzlanskog kantona.

3. Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BH MAC) će u skladu sa potrebama lokalnih zajednica provoditi svoje obaveze u oblasti deminiranja i dodatnim aktivnostima kroz centralno i sistematično izviđanje i kroz uvođenje novih metoda ubrzanog deminiranja kao što je to ciljano Tehničko izviđanje ubrzati uklanjanje opasnosti od mina.

4. Demineri OS BiH su od 1998.godine, na području Bosne i Hercegovine, oslobodili od mina 29.455.117 m² sumnjive površine u Bosni i Hercegovini od čega je 4.851.067,85 m²ostvareno na području Tuzlanskog kantona.OS BiH će i u 2015. godini nastaviti raditi na uklanjanju opasnosti od mina na području Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine.

5. Demineri Federalne uprave civilne zaštite su od osnivanja 1998. godine, na području Federacije Bosne i Hercegovine oslobodili od mina 9.975.973m² sumnjive površine od čega 876.107 m² na području Tuzlanskog kantona. U proteklom periodu demineri FUCZ su prikupili i uklonili 467.183 kom municije i mina raznih kalibara i veličine i 1.186,19 kg raznih vrsta eksploziva.Federalna uprava civilne zaštite će i u 2015.godini nastaviti raditi na uklanjanju opasnosti od mina i NUS-a na području Tuzlanskog kantona i Federacije Bosne i Hercegovine.

6. Od mina i NUS-a poslije rata na području Bosne i Hercegovine stradalo je 1.732osobe, od čega 603 smrtno, a 774 su teže i lakše povrijeđene. Za 352 osobe nije poznat ishod stradanja.Na području Tuzlanskog kantona smrtno je stradalo 119 i teže i lakše povrijeđeno 133 osobe.Prilikom obavljanja deminerskih aktivnosti u BiH je smrtno stradalo 47 deminera, a teže i lakše je povrijeđeno 69 deminera.

7. Zbog sve manje priliva donatorskih sredstava preporučuje se općinskim i kantonalnim organima vlasti u Bosni i Hercegovini da u okviru godišnjih budžeta planiraju sredstva za uklanjanje opasnosti od mina.

8.I pored toga što su na poslovima deminiranja u proteklih 19 godina ostvareni dobri rezultati, opasnost od mina i NUS-a i dalje prisutnazbog čega se preporučuje građanima da prilikom boravka u prirodi paze na znakove upozorenja i sva NUS-a odmah prijavljuju uposlenicima civilne zaštite kako bi bila uklonjena na siguran način.

9. Primijećeno je da je na terenu prisutna pojava otuđivanja znakova upozorenja na opasnost od mina zbog čega lica koja to rade dovode u nesigurnost druga lica i podliježu krivičnoj odgovornosti.
Upozoravaju se građani koji to čine da je: „Uklanjanje oznaka upozorenja isto kao postavljanje novih mina“.
/Direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zdenko Tadić/

Vaš komentar na članak: