Bivši košarkaši i članovui uprave Košarkaškog kluba Živinice 78 večeras su se okupili na Novogodišnjem druženju, da bi osvježili sjećanja na lijepe godine provedene u ovom uzornom sportskom kolektivu. Bivši košarkaši su se tokom proteklih godina rasuli po cijelom svijetu, pa je Nova godina, kada neki od njih dolaze u zavičaj, prilika i da se ponovo vide i podsjete na nezaboravne dane.

Jedan od košarkaša od prvog dana formiranja kluba prije nepunih 37 godina je i Almir Šahinpašić, koji nam je povodom večerašnjeg druženja rekao:

“Malo je ko očekivao da će poslije velikog uspjeha u sezone 2012/13.godinA, kada smo igrali majstoricu za plasman u Prvu A-1 ligu FBiH, doći do prestanka rada Košarkaškog kluba Živinice 78.Tada nije bilo interesovanja lokalne zajednice, izostala su sredstva i došlo je do, nadam se, privremenog gašenja kluba! Podsjećam da smo proteklih godina i decenija postizali značajne rezultate i da je u raznim selekcijama kluba igralo na stotine mladih košarkaša. Bili smo pokretači košarkaškog sporta u Živinicama i šteta je što je nedsotatak sredstava ugasio rad kluba”.

Zdenko Tadić je nakon velikog uspjeha sa košarkašima Banovića pojačao redove KK Živinice 78, a poslije je bio član i predsjednik uprave kluba. Autor je Monografije o KK Živinice 78 i tako od zaborava otrgnuo sve ono što se dešavalo od osnivanja kluba!

Podsjetio nas je na neke od značajnijih rezultata:

“Ne treba zaboraviti da smo postizali značajne rezultate na “Ratnoj Olimpijadi” 1993.godine i igrali dvije sezone tokom ratnih godina u Prvoj ligi BiH u Zenici, gdje smo takođe imali uspjeha. Naša ekipa je 80-tih godina prošlog stoljeća dva puta bila na pragu plasmana u Repulbičku ligu BiH, ali zbog nedostatka sportske dvorane u našem gradu bili smo diskvalifikovani”.

Ipak, košarkaški sport u gradu nije zamro zahvaljujući Školi košarke Millennium, koja je nastavila takmičenje u A-2 ligi FBiH-Sjever. Svi su večeras izrazili zadovoljstvo i što je sa naših prostora iznikao košarkaški as kakav je Jusuf Nurkić, koji igra za reprezentaciju BiH i najjaču ligu svijeta – NBA.

Večeras su na okupu bili slijedeći košarkaši i nekadašnji članovi uprave KK Živincie 78: Mario Sović, Zlatan Kamberović, Goran Lugonjić, Almir Šahinpašić, Zoran Novaković-Cigo, Zdenko Tadić, Gani Gadžo, Mirsad Smajić, Svetozar Lipovac, Vinko Perić, Mirsad Tabučić, Nenad Tešić, Hidajet Hajdarević i Nihad Siočić.

Svi su izrazili nadu da će doći bolji dani, više razumjevanja lokalne zajednice, kako bi ponovo oživio nekadašnji KK Živinice 78, s kojim su stasale mnoge mlade generacije, danas veoma uspješni ljudi u poslovima kojim se bave!/Š.G./

Na slici: Bivši košarkaši i članovi uprave KK Živinice 78

Vaš komentar na članak: