Kulinarstvo: Takmičenje u pripremanju bosanskog lonca

Nastavlja se tradicionalni susreti novinara u pripremanju bosanskog lonca „Kalesija 2018“. Po prvi put manifestacija će se održati u Kalesiji u sklopu obilježavanja Dana općine. Druženje organizuju „BH Glas“ i općina Kalesija, a generalni pokrovitelj je Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, te drugi sponzori.

Manifestacija će se održati u subotu, 12. maja, na obali rijeke Spreče (uređeni prostor pored mosta „Sead Džafić“), uz sledeći protokol:

09.00 – 10.00 Dolazak ekipa i priprema za kuhanje
10.00 – 13.00 Otvaranje i početak kuhanja
13.00 – 13.30 Ocjenjivanje jela od strane žirija
13.30 – 14.00 Proglašenje pobjednika i uručenje nagrada
14.00 – ……… Druženje

Za sve ekipe smo predvijedli prigodne poklone, te posebne nagrade za tri najbolje po ocjeni žirija i za najveseliju ekipu, po ocjeni organizatora.

“Ova manifestacija ima višestruki cilj, prije svega druženje novinara u jednoj opuštenijoj atmosferi, bez stresa koji doživljavaju svakodnevno obavljajući svoje radne zadatke, izuzetno odgovorne, ali objektivno malo cijenjene. Također, cilj je promocija i podrška uspješnim sredinama koje postižu značajne rezultate u svom radu. U tom dijelu je u općini Kalesija u posljednjih godinu i po dana ostvaren izuzetan napredak, na području Tuzlanskog kantona i najveći u stvaranju preduslova za bolji život građana, posebno kroz razvoj privrede i otvaranje novih radnih mjesta. Želimo promovirati i bosanski lonac, kao naše tradicionalno jelo te potencijalno izuzetno značajne turističke destinacije na poručju TK, rijeka Spreča nekada je značila puno više nego danas i želimo potaknuti odgovorne da razmišljaju u tom pravcu”, rekao nam je urednik BH Glasa Milenko Čajić.

Pošto se radi o Danu općine Kalesija sigurno će bosanski lonac biti dobro pripremljen, s više mesnog učešća, tako da su svi dobro došli, bez obzira da li su novinari li ne, poručuju organizatori./Š.G./