Šerići su sinoć bili u centru pažnje kulturnih zbivanja naše općine, pa i šire. Svečano je počeo 2.Međunarodni festival tradicije i umjetnosu, koje se održava u organizuji Kulturno umjetničkog društva Modrački mornari.

Sinoć su nastupala folklorna društva iz Makedonije, Turske, Hrvatske i BiH, a po prvi puta nastupio je i Sevdah bend iz Holandije. Sanela Čičkušić iz KUD Modrački mornari isitče kako je prva veče u Šerićima protekla prema očekivanjima:

“Imamo podršku cijelog mjesta, tako da su svi naši gosti dočekani na visokom nivou i sigurno će im boravak u našim Šerićima ostati u trajnom sjećanju. Osim folklornih igara raznih naroda imali smo još sajam ručnih radova i hrane, kao i izložbu likovnih radova.

Želim ovom prilikom najaviti da se Festival nastavlja danas u nedjelja, kada od 20 sati posjetioci mogu pogledati predstavu Emina u sali Doma kulture u Šerićima. Poslije predstave prisutni mogu uživati uz Sevdah bend iz Holandije”.

Još jedan značajan kulturni događaj bit će upriličen u Šerićima, a riječ je o promociji knjige Tradicija Bosne i Hercegovine-zanati, autora Mehmeda Pargana. Knjiga govori o 170 starih i umjetničkih zanata naroda Bosne i Hercegovine, o običajima, življenju, gradnji, mostovima, starim gradovima, džamijama, crkvama, katedralama, manastirima, samostanima, hrani, odijevanju… Ukratko o svim oblastima življenja. Tehički izgled je takođe impresivan jer je knjiga velikog formata, tvrdi uvez, 450 strana u full color izdanju, sa 850 fotografija. Na ovoj knjizi radila su 33 autora.

Dakle, večeras nam predstoji još jedno lijepo druženje uz umjetnost, pa je to razlog više da i drugo veče protekne u znaku rekordne posjete./Š.G./

Vaš komentar na članak: