U Živinicama je u rad puštena mjerna stanica za praćenje kvaliteta zraka. Projekat vrijedan 100 hiljada KM, finansiralo je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice. Stanica će bilježiti podatke o sumpornom i azotnom dioksidu, ugljen monoksidu, prizemnom ozonu i čvrstim česticama.

Prema svim pokazateljima na Tuzlanskom kantonu Živnice, Tuzla i Lukavac imaju najzagađeniji zrak. Instalisanjem mjerne stanice za praćenje kvaliteta zraka u Živnicama zaokružen je proces mjerenje stanja u najkritičnijim sredinama. Građani Živinica će putem interneta imati uvid u sve podatke koje ova mjerna stanica prikupi.

Načelnik Živinica dr.Samir Kamenjaković vjeruje da će stalnim praćenjem kvaliteta zraka, lakše obezbijediti novac za toplifikaciju općine. Do sada se stanje pratilo preko mobilne stanice, ali ti podaci nisu bili dovoljni da ukažu na problem zagađenja.

Mjerna stanica koštala je oko 100 hiljada KM. Ministarstvo prostornog uređenja obezbijedilo je novac za realizaciju projekta, dok je Općina obezbijedila lokaciju za njeno postavljanje.

Osim Živinica kvalitet zraka se na području Tuzlanskog kantona mjeri još u Tuzli – na Skveru, kod Bosanskog kulturnog centra i u naselju Bukinje te u općini Lukavac, gdje je mjerna stanica postavljena prije dvije godine. Osim fiksnih stanica Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK raspolaže i sa mobilnom stanicom za kontrolu kvaliteta zraka, koje prati stanje u ostalim općinama kantona./Emina Ibrić/

Vaš komentar na članak: