List:Forum za zaštitu okoliša Lukavac

Danas se zatvara “ukavački sajam turizma i ekologije LIST”.Među brojnim izlagačima pažnju posvećujemo štandu Foruma za zaštitu okoliša općine Luklavac.Iako je ovaj Forum formiran prije četiri godine svojim aktivnostima nametnuo se lokalnoj zajednici, ali i šire.

Predsjednik komisije za informisanje prof.dr.Edhem Muftić kaže da je za tih četiri godine izdato više prospekata, raznih saopštenja, a snimljena su i dva dokumentarna filma:

“Poznato je da je Lukavac imao snažan industrijski zamah, a da se malo izdvajalo za zaštitu okolice. Otuda je od značaja formiranje Foruma za zaštitu okoliša, kako bi na najbolji način animirali građane da zajedničkim snagama učinimo našu sredinoi podnošljivim mjestom za život. Snimili smo dva dokumentarna filma od po jedan sat, a riječ je o “Pravu na zdrav okoliš” i “Lažna dilema-pravo na rad ili pravo na zdrav okoliš”.Idemo dalje, a sve u cilju da se zaštitimo od napasti na prirodu, a time i za naš opstanak”, rekao je Muftić, koji još obnaša i dužnost predsjednika Komisije za zaštitu, obnovu i korištenje istorijskog naslijeđa općine Lukavac.

Od pomoćnika predsjednika Foruma za zaštitu okoliša Bejazeta Okića saznajemo i neke katastrofalne podatke, kada je riječ o posljedicama zagađenja okoliša Lukavca:

“Radili smo poređenje učinaka trovanja građana Lukavca s čistom sredinom kakava je Kalesija.Tako u periodu 2014.do 2017. godina imamo u Lukavcu ukupno malignih oboljenja 2591 osobu, dok je ta brojka u Kalesiji 411 oboljelih.Ukupno umrlih u istom periodu je u Lukavcu 1441, a u Kalesiji 622.Kada je riječ o respiratornim oboljenjima djece do jedne godine, prije dvije godine u Lukavcu je bilo 4410 oboljelih, a u Kalesiji skoro deset puta manje (501).Ove brojke, izgleda, nikog ne uznemiravaju”!

Tako to rade u Forumu za zaštitu okoliša Lukavac, kojima je sigurno potrebna snažnija podrška, kako građana, tako i lokalne, pa i šire zajednice.Ali, Forumaši kažu da i institucije zadužene za okoliš, svoje obaveze izvršavaju samo forme radi.Zbog tog građani moraju biti svjesni da se moraju za svoju zdravu životnu sredinu sami izboriti!/Š.G./