Predvečerje Dana oslobođenja Živinica uljepšale su djevojke i mladići, maturanti Javne ustanove Gimnazije, prevođeni Duvačkim orkestrom Konjuha.

Sada već bivše gimnazijalke i gimnazijalci, koji su od svog četverogodišnjeg obrazovnog boravišta krenuli glavnom ulicom do Bosanskog kulturnog centra, odsjeli su u obližnjem Motelu Yet Star, gdje su noć nastavilli u slavlju maturske večeri.

Od ovog maja za njih je završeno srednje obrazovanje, pa predstoji upis u više škole i fakultete.Od direktora Gimnazije Sanela Mumića saznajemo da su mautranti bili odlični i da svi završavaju školovanje:

„Imali smo tri odjeljenja četvrtog razreda, sa oko 60 učenika i svi su uspješno završili školovanje kod nas, dakle, bez popravnih ispita ili da je neko ponovio razred. Uz to prosječna ocjena im je 4,8 i sigurno je najbolja do sada. Veoma su dobri đaci, a posebno su lijepi večeras, jer su mnogo truda uložili da baš večeras budu najljepši.Obukli su se u skladu s vremenom, njihovim razumišljanjima i modom koja je u trendu. Osim što su veoma dobri u učenju bili su aktivni u raznim sekcijama škole i van nje, a na raznim takmičenjima iz nastavnih predmeta stizali su i do državnih prvenstava“!

Razrednik IV-1 razreda je Sabina Hadžić Ćosić, IV-2 Muljka Hamzagić i IV-3 Jusuf Beridan, koji se pohvalio sa ovom generacijom maturanata:

“U svojoj 40-godišnjoj prosvjetarskoj karijeri nisam imao bolje odjeljenje. Osim u učenju i vladanju, bili su veoma aktivni u sekcijama slobodnih aktivnosti. Možemo se pohvaliti da smo imali uspjeha u manifestacijama ljepote, pa je naša učenica Indira Muminović, inače odlična učenica, bila u finalu za izbor MIS BiH”.

Rekordno nizak stepen izostajanja sa nastave

I profesorica Muljka Hamzagić puna je hvale za svoje učenike:

“Da su odlični učenici ne treba posebno isticati, ali želim ih pohvaliti što su bili najredovniji u pohađanju nastave, tako da imaju za cijelu školsku godinu svega 331 čas-izostanaka. To je rekordno nizak stepen izostajanja, koji nije zabilježen u posljednjih 10 godina. U drugim odjeljenjima izostanci se kreću do hiljadu časova na godišnjem nivou”.

Među najboljim učenicima četvrtih razreda je Jasmina Bešić, a o svom uspjehu kaže:

“Proglašena sam za učenika generacije četvrtih razreda i to mi mnogo znači, jer je time nagrađen moj rad. Bila sam u raznim sekcijama, čime sam dopunjavala svoja saznanja. Vjerovatno će me se svi sjećati ka “velike pričalice”, pošto sam u tome prednjačila. Nastaviću školovanje vjerovatno na ekonomskom fakultetu”.

Mehmed Muratović se istakao podjednako u nastavi i vannastavnim aktivnostima, a o daljim planovima kaže:

“Bio sam tokom gimnazijskog školovanja, a i ranije, super odlikaš, pa sam riješio nasatviti školovanje na elektrotehnici. Školovanje u živiničkoj Gimnaziji ostaje mi u trajnom sjećanju, posebno zbog drugarstva koje je bilo na visokom nivou”.

I već pomenuta misica Indira Muminović je dočekala kraj školovanja u Gimnaziji sa velikim uspjesima:

“Bila sam odličan učenik sve četiri godine, ali takođe i ranije u osnovnoj škole sve su bile petice u dnevnicima. Ova godina posebno je za mene bila uspješna, jer sam imala uspjeha na izboru za MIS FBiH i MIS BiH. U prvom slučaju sam bila MIS Televotinga, a u drugom sam stigla među 12 najljepših djevojka u BiH. Svakako, u našoj školi je još bilo lijepih djevojaka i onima koje ostaju preporučujem da se prijave za naredna takmičenja”.

Učenica generacije Lejla Mulavdić bila je teško prepoznatljiva, kao i ostale djevojke, koje su mnogo truda uložile u svoj nezaboravni stajling.

„Uspješno smo stigli do kraja našeg srednješkolskog obrazovanja i sada će svako na svoju stranu, tako da smo ovo veče pomalo i tužni što se rastajemo“.

I tako dok gimnazijalci slave uspješan završetak srednješkolskog obrazovanja, svoje maturske večeri pripramju učenici MSŠ, ali i deveti razredi osnovnih škola, koje ćemo ispratiti narednih dana!/Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: