Sutra je 1.maj, Međunarodni praznik rada, koji u Živinicama u ranim jutarnjim satima, po tradiciji, najavljuje Duvački orkestar Konjuha.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Čikagu 1.maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmoro je radnika osuđeno na smrt.

Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osmosatnim radnim vremenom. Prvi maj se kao međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine.

Zbog teškog stanja u privrednoj djelatnosti i prestanka rada mnogih fabrika, u nekim sredinama u BiH organizovaće protestne šetnje, dok u nekima neće, jer su brojnim protestima i štrajkovima radnici zamoreni, a nisu postigli očekivane rezultate. S druge strane veliki broj mladih odavno odlazi van zemlje i traži rješenje u drugim državama. Oni pak koji ostaju moraju se suočiti sa raznim nepravilnostima pri zapošljavanju, nepotizmom, stranačkoj pripadnosti, a nerjetko i finasijskom “potporom” za radno mjesto u iznosu od 10 do 20 hiljada KM.

Bilo kako bilo mnogi će sutra proslaviti 1.maj na brojnim izletištima i na druge prigodne načine, u znak sjećanja na proteste radnika Čikaga prije 131 godinu.

Neka je sa srećom-čestitamo Međunarodni praznik rada 1.maj!

Vaš komentar na članak: