Međunarodni praznik žena 8.mart

Danas je 8.mart, kada obilježavamo Dan žena. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8.marta 1857.godine u New Yorku. Tekstilne radnice su protestovale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija, a te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti 8.marta događali su se i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale, te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Slijedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Danas je na živiničkim ulicama pravi praznički dan, a najprodavanija roba bilo je cvijeće, pa su glavne ulice, ali i periferija, preplavljeni brojnim štandovima. Slavlja su odavno počela organizacijom ekskurzija i izleta u BiH, ali i inostranstvu, a one dame koje su ostale u gradu imaju organizovana druženja u okviru političkih partija ili firmi u kojima rade, te raznim udruženjima!

Svim našim sugrađankama čestitamo 8. mart – Međunarodni dan žena