Navršilo se osam godina od iznenadne smrti Nise Hrustemovića, direktora preduzeća Omega, pa je tim povodom, kao i svake godine, organizovan planinarski pohod od motela Zlaća – planinarska kuća Zobik- Varda i obratno. Na ovom planinarskom pohodu učestvovali su radnici preduzeća Omega i članovi planinarskih društava. Inače, Niso je bio planinar i umro je iznenada na ovoj planinarskoj stazi.

Niso Hrustemović je bio veliki zaljubljenik u planinarenje. Konjuh planina, ma koliko puta je prošli, svaki puta je kao da ponovo dolazite na ovo područje, prepuno prirodnih ljepota. Konjuh sa svojom raznovrsnom florom i faunom je jedinstveno područje u Evropi. Posebno je ovo područje bogato šumovitim predjelima, planinskim prevojima, između kojih se provalče potoci i nekoliko izvorišta.

Planinarski pohod u čast velikog čovjeka, privrednika i humaniste Nise Hrustemovića, koji je toliko volio ove predjele, prerasta u tradiciju! Niso je svojom pregalačkim radom iza sebe ostavio velika djela. Čovjek kakva se rijetko rađa, živio je skromno, neprimijetno djelovao, a opet, napravio je i stvorio takva djela kao rijetko ko. Poštovao je i cijenio svakog. Imao je korektan odnos prema svim zaposlenim u preduzeću Omega i zato ga se svi radnici ovog preduzeća rado sjećaju i cijene njegova djela koja je iza sebe ostavio./Edhem Selimović/

Vaš komentar na članak: