Pošumljavanje: Mladi koji ulažu u prirodu još će je više vrednovati

Da snažni duh koji posjeduju ekolozi iz JU Gimnazije Živinice ima svoju efikasnost, potvrdili su u eko-akciji pošumljavanja na devastiranom prostoru Rudine. Ekolozi Ekovizije znaju prepoznati potrebu prirode, uvjerili su se i organizatori eko-akcije, Općina i šumsko preduzeće koje gazduje ovim reonom.

Elanom i snagom ekolozi žele da poruče da svi koji devastiraju prirodu da se okane, ako neće da čuvaju prirodu neka je i ne nište.Mladi su poslali još jednu poruku svima onima koji su u sukobu sa prirodom da će uvijek se odazvati i u većem broju kada to zatreba da se priroda zaštiti. Pored ekologa iz živiničke Gimnazije ovoj eko-akciji pošumljavanja odazvali su se i mladi MSŠ iz Živinica, prvenstveno učenici šumarske struke sa svojim profesorima, kao i planinari iz PD Drenik, udruga ratnih vojih invalida, te šumari iz ŠG »SPREČKO» Živinice, uposlenici općine na čelu sa istinskim prijateljom prirode Dr. Samirom Kamenjakovićem i drugi poštovaoci prirode.

Lokalitet Rudine, Odjel 152, Gospodarske jedinice Oskova, općina Živinice je bilo prostorno određeno za sadnju sadnica crnog bora (Pinus nigra).

“Zasađeno je 1250 sadnica jednogodišnjih crnog bora, na pola hektara dosta pripremljenog i očišćenog terena. Mladi su još jednom prisustvovali edukaciji sadnje koja svakako ima efekat obogaćenja prirode.Svakako i u narednim eko-akcijama ćemo se odazivati. Što nas je više u stroju za prirodu ostavljamo manje manevra onima koji iz njima samo znanim razlozima nište tekovine prirode i protvi onog što je davno civilizacija kazala da treba očuvati i održati na generacije koje dolaze priroda nije jednokratna stvar, ona je postojala i postojaće”,rekao je dr.Sead Noćajević, profesor u JU Gimnazija Živinice.