Mladi Omladinske banke realizirali volontersku akciju

Mrkonjić Grad, 06.07.2018. godine- Nakon uspješno održane Međunarodne konferencije na temu „Uloga mladih u procesima pomirenja u lokalnim zajednicama“, koja je održana u hotelu Hollywood na Ilidži, u periodu 02.-07.07.2018 godine, a u organizaciji Evropske fondacije iz Gruzije i Fondacije Mozaik, učesnici su se uputili u jednodnevnu posjetu bh. gradovima Jajce i Mrkonjić Grad.

Ovogodišnjoj Konferenciji prisustvovalo je 40 mladih ljudi (10 iz Abhazije, 15 iz Gruzije i 15 iz BiH). Oni su prilikom posjete Jajcu obišli znamenitosti ovog multikulturalnog grada i upoznali se s njegovim kako historijskim, tako i prirodnim ljepotama. Nakon toga uputili su se prema Mrkonjić Gradu gdje su u saradnji s Opštinom Mrkonjić Grad uradili volontersku akciju.

Učesnici konferencije najprije su imali prijem u zgradi Opštine gdje im je dobrodošlicu i zahvalnost za interes na učešću u ovoj akciji iskazala Opštinska načelnica Divna Aničić.

„Opšina Mrkonjić Grad već 11 godina sarađuje sa Fondacijom Mozaik i Omladinskom bankom, a dokaz za to je bezbroj realiziranih projekata i volonterskih akcija. Nama je danas pripala čast da ugostimo fenomenalne mlade ljude iz Abhazije i Gruzije, ali i drugih dijelova BiH, koji su došli u posjetu našem gradu, ne samo turistički, nego i da urade volontersku akciju koja će ostaviti poseban trag u ovom gradu, ali i pokazati mladim ljudima kako se uz malo truda mogu uraditi velike stvari“, kazala je Divna Aničić, načelnica Opštine Mrkonjić Grad.

Volonterska akcija podrazumijevala je uređenje i farbanje tribina i ograde gradskog igrališta, te farbanje klupa ispred zgrade Opštine.

„Prvo smo obavili obilazak kulturno-historijskog naslijeđa u gradu Jajcu. Mladima iz BiH ali i gostujućih zemalja smo pokazali bogatstvo života u multietničkoj sredini. Odlično smo se zabavili, a onda uputili u Mrkonjić Grad gdje nas je čekao posao. Naravno radi se o volonterskoj akciji kroz koju smo pokazali snagu mladih kao i samog volonterizma kroz program Omladinske banke“, kazao je Željko Pauković, direktor programa Fondacije Mozaik.

S obzirom na to da je ova Konferencija tradicionalnog karaktera, već naredne godine učesnici će odabrati drugi grad/opštinu gdje će uraditi volontersku akciju, kao što je ove godine bio Mrkonjić Grad./K.Alihodžić/