Monumentalno naučno otkriće premijerno predstavljeno na Univerzitetu u Tuzli

Prof. Dr Remo Ruffini, direktor Mreže Internacionalnog centra za relativističku astrofiziku (ICRANet) iz Pescare u Italiji i profesor Univerziteta u Rimu “La Sapienza”, u ponedjeljak 27.11.2017. godine u 12.oo sati u Amfiteatru A1 Rektorata Univerziteta u Tuzli, održat će  predavanje naslovljeno

“Zagonetka proboja gama-zračenja GRB 090510, GRB 130603B i GRB 170817A”

U okviru predavanja, Prof. Ruffini će po prvi puta prezentovati danas (24.11.2017. godine) prihvaćen rad u The Astrophysical Journal naslovljen “Early X-ray Flares in GRBs” koji se tiče analize faze ranih rendgenskih baklji u GRB naknadnom sjaju baklji (“flare-plateau-afterglow”) – FPA – koje su otkrivene nedavno od strane Swift-XRT rengenskog teleskopa.

Ovaj rezultat promijenit će fundamentalno naše četrdesetogodišnje razumijevanje proboja gama-zračenja, nakon skoro godinu dana provjeravanja svih podataka iznesenih u radu.

Univerzitet u Tuzli i Prirodno-matematički fakultet su počastvovani da će ovakvo jedno otkriće svjetskog nivoa biti po prvi puta na svijetu prezentovano na našem Univerzitetu.

Prof. Dr Remo Ruffini, jedan je od začetnika teorije crnih rupa, te osnivač Marcel Grossmann konferencija, zajedno sa Mohammedom Abdus Salamom, te postdoktorski student Johna Archibalda Wheelera na Institute of Advaced Studies u Princetonu. Suradnik je desetina vrhunskih naučnika širom svijeta, a jedan od njih je i Stephen Hawking.

Potom, također u ponedjeljak, 27.11.2017. godine u 13.oo sati, u Amfiteatru A1 na Rektoratu Univerziteta u Tuzli, bit će upriličeno svečano potpisivanje sporazuma o naučnoj suradnji između Univerziteta u Tuzli i Mreže Internacionalnog centra za relativističku astrofiziku (ICRANet).

Sporazum će potpisati Rektorica Univerziteta u Tuzli, Prof. Dr Nermina Hadžigrahić i Direktor ICRANet-a Prof. Dr Remo Ruffini, dok će svjedoci biti Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Prof. Dr Vedad Pašić i član Fakulteta ICRANeta-a, Prof. Dr  Jorge Armando Rueda Hernandez.

Planirano je prisustvo i Nj.E. Ambasadora Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Nikole Minasija, te naučnog atašea, Dr Paola Battinellija, kao i predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Tuzle i Tuzlanskog kantona, te velikog broja predstavnika akademske zajednice.

Više informacija možete pronaći na linkovima, koje Vas molimo da pošaljete po mogućnosti u cjelini svim zainteresiranima.

http://pmf.untz.ba/2017/11/24/monumentalno-naucno-otkrice-remo-ruffini-prezentuje-premijerno-na-univerzitetu-u-tuzli/

http://pmf.untz.ba/2017/11/24/svecano-potpisivanje-sporazuma-o-naucnoj-suradnji-univerziteta-u-tuzli-i-icranet-a/

S obzirom i na internacionalni interes, imamo i englesku verziju poziva:

http://pmf.untz.ba/2017/11/24/a_monumental_scientific_discovery_revealed_for_the_first_time_by_remo_ruffini_at_the_university_of_tuzla/

Ov je stvarno veliki događaj za akademsku zajednicu BiH u cjelini./Vedad Pašić-dekan Prirodno-matematički fakultet Tuzla/