Večeras su se maturanti Mješovite srednje škole Živinice oprostili od svog srednješkolskog obrazovanja. Nakon tri ili četiri godine školovanja, zavisno od škole i struke za koju su se opredjelili, pokazali su svoju upornost i želju za sticanjem novih znanja, pa je došlo vrijeme da se opredjele -kuda dalje?

Predvođeni Duvačkim orkestrom Konjuha, svojim profesorima, ali i više od hiljadu sugrađana, rodbine i priajtelja, šetali su ulicama grada do mjesta gdje će provesti svoje posljednje matursko veče.

Direktor MSŠ Živinice mr.Ramiz Glavić nam je rekao da se radi o izetnoj generaciji učenika, koja je najuspješnija u dugoj istoriji ove odgojno-obrazovne ustanove:

“Večeras smo ispratili oko 300 maturanata iz 11 odjeljenja. Osjećanja su pomješana jer je ovo do sada najuspješnija generacija maturanata i zajedno sa ostalim učenicima, tekuća školska godina bit će sigurno najbolja po postignutim rezultatima u 40 godina postojanja i uspješnog rada naše škole. U ovoj generaciji maturanata imamo 5 državnih prvaka i 2 regionalna prvaka. Po prvi puta izlazi generacija maturanata Medicinske škole. U tom odjeljenju završni razred pohađalo je 31 učenik, od kojih je 25 odličnih, 2 vrlo dobra, a 19 ih imaju sve petice od prvog do četvrtog razreda.Kada su u pitanju stručne škole, mi kod završnih razreda imamo jasnu sliku. Jedan broj je već obezbijedio posao u firmama Hrastik, Elin motors Maline, Bosansko-turska kompanija ATIKER, Renesansa, Dezen, Minali i druge firme, sa kojima MSŠ ima potpisane ugovore za praktičnu nastavu i to ima uticaj na upisnu politiku -do zaposlenja. Maturanti četvrtih razreda će nastaviti svoje školovanje na višim i visokim školama i ja im želim puno uspjeha”.

Tradicija nastavljena-cvijeće za maturante od mlađih kolega učenika

Profesorica Jasmina Fočić je razrednica IV-m1 razreda, takođe hvali svoje učenike:

“Svi učenici su uspješno završili svoje školovanje, a srednja ocjena je iznosila 4,3. Riječ je o mašinskim tehničarima kompjuterskog projektovanja. To je jedno od najboljih odjeljenja u školi i sigurno je da će uspješno nastaviti svoje dalje obrazovanje”.

Denis Korać i Demir Hurić su odlični učenici, mašinski tehničari kompjuterskog projektovanja, koji će školovanje nastaviti na Mašinskom fakultetu u Tuzli. Ističu da su mnogo naučili u protekle četiri godine i da imaju dobro osnovu za studije. Tradicija je da učenici profesorice Jasmine, kada postanu maturanti i kada ih ispraćaju iz škole, na poklon od učenika trećih razreda dobiju bukete cvijeća, pa je tako bilo i danas.

Generacija za uspješne univerzitetske profesore

Selma Beširović je profesorica biologije i razrednica maturantima Medicinke škole, o kojima je imala mnogo lijepih riječi:

“Ovo nam je prva generacija koju ispraćamo iz MSŠ, po zanimanju stekle su zvanje medicinskih sestara-tehničara. Generacija o kojoj bi sigurno mogli reći da su svi najbolji, ali neko mora ponijeti titulu učenika generacije, a to je Amila Muratović.Sa sigurnošću tvrdim da smo iznjedrili uspješnu generaciju budućih doktora, intelektualaca i univerzitetskih profesora”.

Edin Mukinović je svoju aktivnost u prethodnom periodu posvetio marljivom radu i aktivnostima u raznim sekcijama, čime je ispunio svoje slobodno vrijeme. Rekao nam je da će školovanje nastaviti na Medicinskom fakultetu u Tuzli, gdje je pri kraju studija i njegov stariji brat Denijal.

Profesor Hidajet Aljić je razrednik učenika maturanata Poljoprivredne škole. Ističe da se radi o veoma dobrim đacima koji su u protekle tri godine školovanja stekli teoretska, ali i praktična znanja na školskim parcelama. Takođe svi su uspješno završili svoje školovanje.

Mnogo je roditelja, braće, sestara, komšija i prijatelja večeras ispratilo maturante, snimalo se i razgovaralo./Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: