MSŠ Živinice: Ispraćaj uspješnih maturanata

Večeras su maturanti Mješovite srednje škole Živinice ispraćeni na oproštajno veče, kao znak završetka svog uspješnog srednješkolskog obrazovanja. Uz pratnju Duvačkog orkestra Konjuh i brojne rodbine, prijatelja i sugrađana ulice grada poprimile su nesvakidašnji izgled, kakav samo maturanti mogu pripremiti.

Tokom proteklih godina svog obrazovanja uspješno su okončali srednješkolski put, koji će mnoge odvesti ka svojem prvom zaposlenju.

Izuzetno uspješne generacije srednjoškolaca tokom tekuće godine postigli su veoma zapažene rezultate na opštinskim, kantonalnim, federalnim i državnim prvenstvima, tako da imamo i državne šampione znanja. Podsjećamo da je MSŠ Živinice 4 puta zaredom proglašavana najboljom na TK.

Direktor MSŠ Živinice mr.Ramiz Glavić nam je rekao da se radi o izetnoj generaciji učenika, koje su večeras ispratili:

“Večeras smo ispratili oko 340 maturanata iz 14 odjeljenja tehičkih struka i stručnih zanimanja, kao medicinski tehničari, elektro tehničari, poljoprivredni tehničari, mašinski tehničari za kompjutersko projektovanje, šumarski tehničari, zatim frizeri vlasuljari, voćar vinogradar, stolar, tapetar namještaja i zavarivač.

Školska godina zvanično se za maturante završava danas, ali imaju nadoknadu do naredne srijede. Maturski ispit će biti okončan do kraja maja. Prema preliminarnim rezultatima bit će to jedna od najuspješnijih genaracija do sada. Prema instrumentariju vrednovanja rada škola od strane Pedagoškog zavoda TK, MSŠ Živinice je posljednje četiri godine na prvom mjestu TK, a za ovu školsku godinu očekujemo još više bodova”, rekao je direktor mr.Ramiz Glavić.

MSŠ Živinice ostvarila je odlične rezultate na mnogim takmičenjima, a evo samo nekih koja su održana na nivou BiH:

-državni prvak elektritehničkih škola energetike je Mirza Tupkušić-mentor prof.Milo Mišković,
-državni prvak zanimanje stolar je Anel Kuljić-mentor Dževad Redžić,
-2.mjesto na Festivalu rada BiH održanog 5.maja u Zenici elektro mehaničar Uzeir Hodžić-mentor Osman Jahić,
-2.mjesto autoelektričar Mirsad Ligić-mentor Fadil Šabačkić,
-2.mjesto tapetar namještaja Admin Kametović-mentor Iljaz Redžić,
-2.mjesto cvjećar-vrtlar Almedina Dahić-mentor Mirzeta Kamberović,
-3.mjesto voćar-vinogradar Eldin Suljić-mentor Ilija Maričević i
-3.mjesto poljoprivredni tehničar Melisa Delić-mentor Fatima Hadžikić.

U ukupnom zbiru, u okviru pet postojećih struka MSŠ Živinice, učenici ove škole u kategoriji izložbe radova na državnom prvenstvu u Zenici osvojili su 1.mjesto.

Za mnoge učenike MSŠ Živinice, kada završe svoje školovanje, nema teškoća kada je u pitanju zaposlenje, o čemu direktor mr.Ramiz Glavić kaže:

“Prvo imam potrebu reći da mi nemamo nikakvih problema oko upisa učenika u prve razrede i po tome smo jedini u BiH, ali zato imamo problema sa učioničkim i drugim prostorom.Sada ćemo dobiti 14 odjeljenja novoupisanih učenika u prve razrede, mi time zadržavamo 1300 učenika ukupno i 120 zaposlenika. Realizovali smo niz projekata u saradnji sa lokalnom zajednicom i višim organima vlasti, kao i poduzetnicima, pa se ndamao da ćemo od naredne školske godine iznaći mogućnosti za utopljavanje zgrade, za što je potrebno izdvojiti oko 300 hiljada KM.

Osim elitnih zanimanja u MSŠ je uočen trend upisa učenika u stručna zanimanja, pošto odmah nakon završetka obrazovanja imaju sigurno zaposlenje. U okviru ove aktivnosti MSŠ ima izvanrednu saradnju sa loklanom zajednicom i privrednicima, koji utiču na upisnu politiku ovih zanimanja, jer nude mogućnost zaposlenja. Imamo potpisane ugovore o saradnji, tako da učenici drugih i trećih razreda izvode praktičnu nastavu u Kliničkom centru Tuzla, Domu zdravlja Živinice, RMU Đurđevik, TE Tuzla, Elinmotors, Prima sofa, Hrastik, Renesansa i drugim”.

Maturanti će nakon završetka svog školovanja u MSŠ Živinice svoj put nastaviti na fakultetima ili zaposlenju, nadamo se u živiničkim firmama, kako je to rekao diretkor Ramiz Glavić./Š.Gadžo/