Večeras su se maturanti Mješovite srednje škole Živinice oprostili od svog srednješkolskog obrazovanja. Nakon tri ili četiri godine školovanja, zavisno od škole i struke za koju su se opredjelili, pokazali su svoju upornost i želju za sticanjem novih znanja, pa je došlo vrijeme da se opredjele -kuda dalje?

Predvođeni Duvačkim orkestrom Konjuha, malim mažoretkinjama, svojim profesorima i direktorom škole, ali i više od hiljadu sugrađana, rodbine i priajtelja, lijepo uređeni-dotjerani po posljednjoj modi, stigli su ulicama grada do motela, gdje će uz pjesmu i igru rastati se nakon zajedničkog druženja i učenja tokom minulih godina.

Direktor MSŠ Živinice Ramiz Glavić nam je rekao da se radi o izetnoj generaciji učenika, koja je najuspješnija u dugoj istoriji ove odgojno-obrazovne ustanove:

“Večeras smo ispratili 310 maturanata iz 13 odjeljenja. Prolaznost je gotovo sto odsto i riječ je o najboljoj generacija do sada. U ovoj generaciji imamo šest državnih prvaka u kategoriji tehničkih škola, dva učenika su vicešampioni države, dok ih se trojica plasiralo na treće mjesto i to je sigurno najbolja generacija do sada. Podsjećam na četiri važne stvari u životu čovjeka koje je klasificirao poznati pisac Meša Slimović, a to su: “izgovorena riječ”, “izbačena strijela”, “protekli život” i “propuštena prilika”. Drago mi je što su ovi učenici iskoristili svoju priliku i uspješno završili srednješkolsko obrazovanje, te im želim puno sreće i uspjeha u daljem školovanju ili radu, zavisno od njihovih opredjeljenja”!

Učenik generacije je Sakib Bešić, završio je Poljoprivrednu školu, a ovaj dvostruki šampion zanja BiH o uspjehu i daljim planovima kaže:

“Sretan sam zbog postignutog uspjeha, u koji sam uložio mnogo truda, ali i zahvaljujući profesorima koji su mi pokazali pravi put-uspjeh nije izostao. Želja mi je da nastavim studije na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu i nastavim sticati nova znanja, kako je i do sada bilo. Žao mi je što se rastajem sa drugovima iz razreda, ali i to je moralo doći-idemo dalje”.

Mnogo je roditelja, braće, sestara, komšija i prijatelja večeras ispratilo maturante, snimali se i razgovarali. Envera Goletić je postala poljoprivredni tehničar, odlična je učenica i rekla nam je da želi na fakultet.

Poznata rukometašica Melisa Islamović takođe je maturantica, a o svom uspjehu i daljim planovima kaže:

“Završila sam Frizersku školu i stekla odlično znanje, tak da ću se odmah početi baviti biznisom, te ću poslije pripravničkog staža i kada steknem uslove, otvoriti vlastiti salon”.

Haris Gogić je košarkaš juniora u Milenniumu, večeras slavi maturu, a o planovima kaže:

“Završio sam Poljoprivrednu školu, stekao sam mnogo dobrih drugova u školi i na košarkaškim terenima. Želja mi je da upišem Poljoprivredni fakultet u Sarajevu i nadam se uspjehu-to je ono što želim nakon završetka srednje škole”./Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: