Sada već tradicionalni Festival rada za srednjoškolce koji je ponikao iz Živinica, održava se po deveti puta. U subotu, 6. maja, domaćini IX Festival rada srednjih tehničkih i stručnih škola BiH bila je Srednja škola iz Hadžića, koja je ugostila 70 srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine i preko 800 mladih takmičenje.

Općina Hadžići za vrijeme održavanja Festivala bila u pravome smislu grad mladosti. Dio te imponzantne stvaralačke manifestacije bili su učenici Mješovite srednje škole iz Živinica u pratnji svojih mentora i menadžmenta škole, gdje su dostojanstveno odbranili sva priznanja dobivena na prošlogodišnjem VIII Festivalu rada, gdje su i sami bili domaćini.

Organizator i ovogodišnjeg Festivala je Udruženje nastavnika i saradnika srednjih tehničkih i stručnih škola FBiH. Ove godine Festival podržava Švicarska agencija za razvoj i saradnju u BiH (SDC) putem Programa „Prilika Plus“ koji implementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a partneri Festivala su i 66 lokalnih kompanija.

Festival je od velike važnosti kako za mlade u srednjim tehničkim i stručnim školama da se podrže u razvoju, dodatno motiviraju i bolje uvežu sa preduzećima i kasnije lakše nađu posao, ali i za promociju ovih zanimanja koja se traže danas na tržištu rada. Ovo je značajno posebno kada znamo da je veliki broj mladih u BiH nezaposleno.

JU MSŠ Živinice tradicionalno podržava i učestvuje na Festivalu rada,srednjih tehničkih i stručnih škola BiH. I ove godine kao i prethodnih postigli su imponzantne rezultate na IX Festivalu rada:

šest prvih mjesta, dva druga, dva četvrta i jedno peto mjesto i to:
Elektromehaničar-1. mjesto, Stolar-1. mjesto,Automehaničar-1. mjesto,Voćar-vinogradar-1. mjesto,Tapetar-dekorater-1.mjesto, Izložba radova-MSŠ Živinice-1. mjesto, Elektrotehničar energetike-2. mjesto, Šumarski tehničar-2. mjesto, Poljoprivredni tehničar-4. mjesto, Zavarivač-4. mjesto i Cvjećar-vrtlar-5. mjesto

Festival kroz mulifunkcionalni pristup, organizovao je okrugli sto, na temu” Praktična nastava u srednjim školama i njena aplikacija u realnom sektoru”.

Preporuke za dalji razvoj stvaralaštva mladih

Prezentovani su primjeri pozitivne prakse u nekoliko lokalnih zajednica. Na Okruglom stolu zapaženo stručno izlaganje imao je i direktor JU MSŠ Živinice, Ramiz Glavić, koji je u svoj izlaganju iznio određene preporuke, koje su ušle u zajedničke zaključke ovog važnog stručnog savjetovanja.Uskladiti Nastavnog plana i programa za stručne škole u privrednim subjektima, realnost realizacije.Pitanje mentorstva u radnim organizacijama, imenovanje koordinatora u srednjim školama koji bi pratili implementaciju NPP tj. bili spona između škole i privrednog subjekta.

Jedan od izuzetnih zaključaka, a na prijedlog uvaženog direktora je i regulisanje učeničke plate, koja bi dodatno motivisale učenike u još većoj odgovornosti prema radu koji obavljaju na praksi. Zaključak je da se organizuju Dani poduzetništva, gdje bi organizaciju pruzele srednje škole, tj. Sajam poduzetništva. Takvu aktivnost u narednom periodu organizovat će JU MSŠ Živinice koja će na jednom mjestu okupiti sve potencijalne privrednike koji podržavaju ovakvu ideju, gdje će iz svog ugla ponuditi potrebe za buduća zanimanja. Na jednom mjestu okupiće se relevantni i odgovorni za privredni razvoj Tuzlanskog kantona, lokalne zajednice Živinice .

Na ovaj način razmotiće se ne samo upisna politika, nego i politika zapošljavanja. U JU MSŠ Živinice prednjače sa pozitivnim primjerima iz realnog života, tako učenici poljoprivredne struke sa svojim mentorima realizuju projekat “Sjetva soje” u suradnji sa GIZ,na oglednoj parceli od 0,7ha.Zanačajno je istaći da jedan od razloga je sjetve soje kao poljoprivredne kulture je taj da biljka fiksira azot, pa površina oranica zasijana sojom u glavnom roku sjetve zadovoljava uvjet ekološki značajne površine (Uz izračun prihvatljive površine: 1 hektar površine zasijane sojom iznosi 0,7 ha ekološki značajne površine). Soja zasađena na ovim površinama je proizvedena od certificiranog sjemena genetski nemodificirane soje. Škola je pripremila i ponudiće hortikulturni program sa svojim resursima za uređenje grada i zasađivanje zelenih i parkovskih površina, projekat biće realizovan sa komunalnim preduzećem Živinice.A da znanja nikada dosta pokazaće projekat sa Mfr Annecy le Vieux,kao i MFR Lion kao partnerskom organizacijom, podsretstvom PREC Živinice, koja će ugostiti grupu učenika u septembru, 2017. upravo iz Poljoprivredne škole Živinice,gdje će učenici u pratnji svojih mentora razmijeniti znanja sa učenicima iz Francuske.Ovo je dio planiranih aktivnosti, u svakom slučaju vrijedni učenici iz JU MSŠ Živinice zaslužuju posebno pažnju, jer oni su pravi ambasadori naše draga nam Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju rad , red i učenje./S.N./

Vaš komentar na članak: