Poštovani,

Zbog nekontrolisanog odlaganja otpada i ugrožavanja zdravlja stanovnika MZ Višća gornja i Višća donja a uzrokovani nekontrolisanim odlaganjem otpada komunalnih preduzeća sa područja Općine Živinice,obavještavamo Vas da je Inicijativni odbor MZ Višća Gornja i Višća Donja uputio peticiju prema Rudniku mrkog uglja Đurđevik i JP Elektroprivreda BiH,koji je odobrio prostor za deponovanje komunalnog otpada općine Živinice.

Iz razloga neispunjavanja zahtjeva za uklanjanje divlje deponije i nastavka nekontrolisanog odlaganja otpada(komunalnog,animalnog i medicinskog) mještani navedenih MZ su 17.02.2017 godine svojim izlaskom na lokalni put spriječili dovoz otpada na navedeno odlagalište, nakon čega je uprava RMU Đurđevik uradila fizičke prepreke za pristup vozila navedenoj deponiji, te stala u zaštitu građana.

Na mještane se vrše svi pritisci kako bi se ugrožavanje zdravlja i okoline nastavilo,te Vas molimo da u svojim mogućnostima i emitovanjem našeg dopisa pružite podršku u zaštiti naših života i naše okoline.

Napominjemo da od 17.02.2017 godine u dnevnim i noćnim satima građani već 7 dana dežuraju da bi spriječili nelegalno odlaganje otpada koje je udaljeno od prvih kuća nepunih 100 metara što se možete uvjeriti i dolaskom na licu mjesta a od čega Vam dostavljamo i fotografije navedenog.

Prema studiji o uticaju na okoliš Rudarskog instituta d.d. Tuzla od 2013. godine u Živinicama se godišnje odloži oko 13.400 tona komunalnog otpada bez ikakve kontrole i nadzora,a to traje preko 20 godina.U slučaju da se Općina Živinice,Općinsko vijeće na sjednici koja je zakazana odluči za nastavak odlaganja otpada na navedenu lokaciju,poduzet će se sve pravne radnje s ciljem odgovornosti pojedinaca za nastalo narušeno zdravlje ljudi,okoliša i poslovanje oko odlaganja otpada.

Ovom prilikom se zahvaljujemo RMU Đurđevik na saradnji sa građanima,a pozivamo Općinu i Općinsko vijeće da na sjednici Općinskog vijeća koja je zakazana u svrhu problema oko odlaganja otpada donese građansku a ne političku odluku,u nadi da ćete objaviti ovaj dopis,pozivamo Vas da propratite aktivnosti oko navedeno./INICIJATIVNI ODBOR/

Vaš komentar na članak: