Mjesna zajednica Šerići postiže zapažene rezultate u gradnji potrebne infrastrukture, po čemu prednjače na području općine Živinice. Prošle godine uspješno je privedana kraju rekonstrukcija dijela regionalnjog puta R-455-a, kroz središte mjesta, a izgrađen je i trotoar za pješake, posebno bezbjedan za učenike mjesne osnovne škole.

Inicijativu za gradnju trotoara i rekonstrukciju putne komunikacije pokrenuo je poslanik u Skuptštini Tuzlanskog kantona Asmir Hasić.

“Gradnja trotoara je od velikog značaja za naše područje, posebno za bezbjednost pješaka. Ovdje su se dešavali smrtni slučajevi, jer se radi o veoma frekventnoj dionici i to je bila stalna opasnost za oko 700 učenika u Osnovnoj školi Šerići. Od Bučika do Omerkića u Priluku trotoar je ukupne dužine 3 km i time smo ovo područje učinili bezbjednim za djecu i ostale pješake”, rekao nam je poslanik Asmir Hasić.

MZ Šerići broji oko 5,5 hiljada astanovnika, koji imaju sve povoljnije uslove za život. Tokom ove godine sredstvima Općinskog Budžeta izgrađen je dio ulične rasvjete i asfaltni putevi u zaseoke, o čemu predsjednik MZ Šerići Nevlus Hodžić kaže:

“Zadovoljni smo postignutim, ali uvijek može više! Prije mjesec završena je rasvjeta od Suhe do Bučika, u dužini od hiljadu metara, čime j prostor cijele Mjesne zajednice Šerići osvjetljen. Akcijama”marka na marku” izgrađene su dvije dionice za zaseoke Maoču i Kuduzoviće, ukupne dužine 480 metara. Za ove projekte utrošeno je blizu 50 hiljada KM”.

Aktivista i vijećnik OV Živinice Esed Zenunović vrijedno potpomaže sve akcije i kaže kako posla u ovoj velikoj MZ uvijek ima:

“Trenutni prioritet nam je realzacija projekta vodosnabdijevanja u D.Bučiku u vrijednosti od 25 hiljada KM.Važno je istaći da služba CZ općine Živinice realizuje projekat sanacije šteta od lanjskih poplava na tržnom centru Šerići. Naredne godine predviđamo asfaltiranje Tržnog centra i gradnju česme u čast šehida i poginulih boraca, takođe kraj Tržnog centa Šerići. Vodimo aktivnosti na zaštiti šumskog kompleksa Dubrava, kojem prijeti potpuna devastacija od strane RMU Banovići, koji na ovo područje nezakonito pretvaraju u deponiju jalovine i čvrstog otpada prilikom površinske ekspolatacije uglja”.

U MZ Šerići aktivna su sportska i kulturno-zabavna društva. Tako je nedavno održana 1.Međunarodna smotra folklora, u organizaciji mjesnog KUD Modrački mornari”, a uspješno egzistira i mjesni nogometni klub Rijeka. Ovdje se čine napori na dovršetku svlačionice NK Rijeke, čime će se stvoriti povoljniji uslovi za sportski život mladih ovog kraja./Š.Gadžo/

Na slici: Poslanik u Skupštini TK Asmir Hasić

Vaš komentar na članak: