Naša stranka: Uređivali partizanski spomen park Karaula

Povodom Dana planete Zemlje danas je OO Naša stranka Živinice organizovala radnu akciju na uređenju spomen obilježja poginulim partizanima tokom Drugo svjetskog rata na Karauli.

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruženja, usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Skupština Ujedinjenih naroda 22. aprila proglasila je međunarodnim Danom planeta Zemlje.

“Danas širom BiH Naša stranka je organizpovala radne akcije povodom Dana planete Zemlje. Sagledavajući katastrofalno eko stanje na području naše općine odlučili smo urediti partizansko spomen obilježje Karaula. Sramota je da je ovo spomen obilježje toliko zapušteno i da niko o njemu ne brine. Ljudi su dali svoje živote za slobodu, a mi im to nismo u stanju odužiti urednim održavanjem spomenika. Zato smo mi odlučili da uredimo spomen obilježje našim partizanima, koji nisu žalili svoje živote za slobodu svih generacija”, rekao nam je predsjednik OO Naše stranke Živinice Muradif Mujkanović.

Akcijaši su danas kosili travu, kupili smeće i rezali žbunje, kako bi se ploče sa natpisim poginulih partizana iz Drugog svjetskog rata mogle vidjeti.Svakako, ovo je primjer za pohvalu!/Š.G./