Ulicama Živinica, već po tradiciji, za 1.maj stupali su članovi Duvačkog orkestra Konjuh. Tradicionalna budilnica se nastavlja decenijama, a na kratko su se zaustavili u parku iza bivšeg hotela Konjuh, gdje su prisustvovali organizovanoj svečanosti u povodu 1.maja.

SDP i Udruženje građana Josip Broz Tito organizovali su roštiljijadu, pa su građani koji su poranili imali priliku da se druže uz kafu, roštilj, slatkiše i piće.

O značaju 1.maja prisutne je podsjetio podpredsjednik OO SDP Živinice mr.Fahir Spahić, a prvomajski proglas okupljenim građanima pročitao je Admir Mujabašić, u kojem se, između ostalog, kaže:

“I ove godine Međunarodni praznik rada, 1.maj, dočekujemo u BiH sa enorminim brojem nezaposlenih, nezaustavljivim egzodusom u inostranstvo najsposobnijih i na našem znoju obrazovanih mladih kadrova, velikim brojem socijalno ugroženih stanovnika, neredovnim isplatama minimalnih plata radnicima, potpuno neorganizovanim potrebama radnika, nespremnošću aktuelne vlasti da sistemski rješava nagomilane socijalne probleme i sa strašnom činjenicom o uništenoj radničkoj klasi u našoj zemlji.

Cilj nam je stvoriti predpostavke za dostizanje normalnih uslova rada u BiH, kako za poslodavce, tako i za radnike, stvarajući za uslove ostanak najboljih kadrova u svojoj domovini BiH i zatim povratak naše djece i naših stručnjaka u svoju zemlju i na svoja vjekovna ognjišta.To je naša misjia, naša obaveza i naš ulog za bolju budućnost svih građana Bosne i Hercegovine. Mi znamo da to možemo i istrajaćemo na tom putu”, rekao je Mujabašić.

U toj vjeri i nadi predsjednica OO SDP Živinice Amila Hodžić čestitala je 1.maj svim radnicima i onima koji to žele postati, kao i sindikatu i njihovim vođama, te građanima BiH.

Nakon druženja i tradicionalnog zajedničkog obilježavanja 1.maja, ostatak dana mnogi će provesti u društvu rodbine ili prijatelja, te tako slaviti ovaj značajan praznik radničkog pokreta./Š.G./

Vaš komentar na članak: