U Plavoj sali BKC Tuzla danas je održana promocija nove knjige mr.Zdenka Tadića pod naslovom Zaštita i spašavanje u Federaciji BiH. Veoma dobro organizovana i posjećena promocija je protekla u skladu sa očekivanjima, tj. pohvalama promotora i recenzenata ovog najnovijeg izdanja.

Mustafa Bajić, rukovodilac općinskog štaba civilne zaštite Gračanica, Milenko Lepušina, pravni ekspert i Ćamil Huseinbašić, profesor Fakulteta političkih nauka govorili su o ovom značajnom djelu.

“Knjiga je od velike važnosti profesionalcima koji rade u civilnoj zaštiti, učenicima, studentima , građanima i svima koji na bilo koji način rade na zadacima spašavanja ljudi i materijalnih dobara kada je to najpotrebnije. Mjere zaštite i spašavanja u knjizi su veoma stručno obrađeni i sa unaprijed određenim ciljevima, te bi toplo preporučio ovo izdanje svim strukturama i osobama koje na bilo koji način mogu unaprijediti svoja znanja, kada je u pitanju odbrana i spašavanje od stihija kakve znaju biti razne prirodne nedaće, što zahtjeva veću mobilnost na zaštiti i spašavanju ljudskih života”, istakao je prvi promotor Mustafa Bajić.

Knjiga za poboljšanje stanja u oblasti zaštite i spašavanja

Autor knjige Zaštita i spašavanje u Federaciji Bosnei Hercegovine, mr.Zdenko Tadić, prilikom rada na ovom izuzetno važnom djlu, koristio je dugogodišnje iskustvo radom u civilnoj zaštiti, gdje je zaposlen od 2002.godine, prvo na poslovima komandanta CZ, a kasnije direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite. Taj dugi niz godina, u saradnji sa kolegama u općinskim službama, dao je aktivan doprinos izgradnji sistema zaštite i spašavanja, koji će biti u stanju da zaštiti građane i njihovu imovinu od prirodnih i drugih nesreća. O svom djelu kaže:

“Kroz primjenu Zakona o zaštiti i spašavanju i Zakona o zaštiti od požara, kojima je projektovan sistem zaštite i spašavanja u BiH, primjetio sam da ima puno slabosti, nedorečenosti i problema, zbog čega je bilo teško navedene zakone implementirati na terenu. Zato sam pristupio pisanju knjige, kojom sam pokušao pomoći kolegama u strukturama zaštite i spašavanja da bolje razumiju postojeće propise i budu uspješniji u rukovođenju akcijama zaštite i spašavanja, kada se dogode prirodne i druge nesreće. Katastrofe koje smo prošli ove godine traže korjenite promjene u postojećem sistemu, traže da se općinske službe civilne zaštite kadrovski i tehnički osposobe da budu kadre pružiti kvalitetnu zaštitu građanima i njihovoj imovini. Vrijeme koje dolazi biće obilježeno novim katastrofama sličnih razmjera i zato se moramno svi daleko bolje pripremiti! Knjiga omogućava svima, od građana do svih nivoa vlasti i pravnih lica, da se postojeći sistem značajno poboljša za novo vrijeme koje dolazi”, istakao je autor knjige Zdenko Tadić.

Podsjećamo da je polovinom decembra prije četiri godine mr.Zdenko Tadić promovirao knjigu Zaštita i spašavanje u rudnicima uglja Tuzlanskog kantona. Tadić je rođen u Živinicama 1952. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Mašinski fakultet završava 1976. godine, a magisterij sigurnosti iz oblasti zaštite i spašavanja brani 2009. godine. Osim u civilnoj zaštiti dobar dio svog radnog vijeka je proveo u rudarstvu na odgovornim funkcijama. Njegova izdavačka djelatnost je poznata i po sportskoj publikaciji. Svojevremeno je bio vrstan košarkaš i autor je Monografija o košarci u Živinicama, štampane 2009.godine./Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: