Novi magistri nauka: Dr. SAŠA CIRGER, uposlenik Veterinarske stanice Živinice

Nakon punih pet godina istraživanja Tuberkuloze goveda u BiH, koja je realizovana u suradnji Veterinarskog fakulteta Sarajevo i Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu, dr.vet.med. Saša Cirger uspješno je odbranio magistarski rad i time postao jedan od vodećih stručnjaka za tuberkulozu životinja u BiH. Dr. Saša Cirger je dugogodišnji uposlenik JP Veterinarska stanica Živinice.

Ovim istraživanjem dokazano je da je tuberkuloza prisutna u stadima goveda u BiH i po prvi put je molekularno identificirana vrsta Mycobacterie koja je uzrokuje. Riječ je o izuzetno kompleksnom i obimnom istraživanju koje će pomoći da se tuberkuloza goveda, a samim tim i ljudi u što većoj mjeri pokuša spriječiti.

Komisija u sastavu prof.dr. Behija Dukić, prof.dr. Hajrudin Beširović i prof dr. Maid Rifatbegović pozitivno je ocijenila rad, konstatovala da je ovo prvi rad u BiH koji je obuhvatio ovu problematiku. Komisija je čestitala dr.Cirgeru na uspješno odbranjenom radu i sticanju akademskog zvanja MAGISTAR VETERINARSKIH NAUKA.

Javna odbrana Magistarskog rada održana je u amfiteatru Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, uz prisustvo porodice, velikog broja profesora, kolega i prijatelja./N.Č./

Na slici: Sa odbrane magistarskog rada dr.Saše Cirger