Obilježen 25.novembar-Dan državnosti BiH

Povodom 25.novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Živinice. Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje cvijeća kraj spomen obilježja poginulim partizanima u II svjetskom ratu na Karauli i spomen obilježju šehidima i palim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95.godine u Gradskom spomen parku.

Svečana sjednica započela je intoniranjem državne himne orkestra učenika Prve OŠ-Odjeljenja osnovne muzičke škole Živinice.

Na dan 25.novembra 1943.godine u Mrkonjić Gradu je obnovljena državnost BiH, njena hiljadugodišnja činjenica i višestoljetni državno-pravni subjektivitet u različitim državno pravnim oblicima. Bosnu i Hercegovinu je 1992.godine u AVNOJ-evskim granicama priznala cjelokupna međunarodna zajednica. U svojoj političkoj i socijalnoj suštini, ZAVNOBIH je dvostuka realizacija ravnopravnosti naroda prema narodu, ali i čovjeka prema čovjeku. On je sastavni dio bosnskohercegovačke ustavne historije, a njegovi zaključci su od suštinskog značaja svakog budućeg bosanskohercegovačkog ustavnog sistema.

Dakle, prije 74 godine potvrđen je istrorijski i politički indiividualitet BiH, multireligijska, multietnička i multikulturarna državnost državne zajednice muslimana, srba, hrvata i ostalih naroda koji u njoj žive. S ponosom se podsjećamo tog dana, kada je obnovljena državnost BiH, koju je izgubila 1463.godine, padom pod upravu Osmanske carevine.

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u školama je održano niz prigodnih svečanosti na kojima je bilo riječi o značaju ovog istorijskog događaja, a učenici su izveli sadržajan i zanimljiv program.