Obilježen 4.oktobar-Dan oslobođenja Živinica “43.godine

Danas je na Partizanskom spomen groblju na Karauli održana prigodna svečanost povodom 4.oktobra, Dana oslobođenja Živinica u Drugom svjetskom ratu. Svečanost je počela polagannjem cvijeća kraj spomen obilježja i intoniranjem državne himne Duvačkog orkestra Konjuh, a potom su održani prigodni govori.

Predsjedni SABNOR-a Živinice mr.Asif Omerbegović je podjsetio prisutne na značaj obilježavanja ovog istorijskog datuma:

“Sa poštovanjem obilježavamo ovaj dan i vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su prije 74 godine oslobođene Živinice. Tada je naš grad oslobođen od okupatora i domaćih izdajnika i mi iz SABNOR-a i Udruženja građana Josip Brz Tito želimo trajno obilježavati ovaj značajan datum iz istorije grada, BiH i šire, te takođe nastaviti našu borbu protiv fašizma, a za temeljne ljudske vrijednosti.Iako odziv građana danas ne zadovoljava mi smo se okupili da se podsjetimo na taj istorijski datum, jer pripada bliskoj prošlosti i oni koji misle da ovo više ne zasužuje poštovanje varaju se”.

Malom broju prisutnih kraj Partizanskog spomen groblja na Karauli obratio se potom načelnik općine Živinice dr.Samir Kamenjaković,, naglasivši da je antifašizam pravo svih političkih opcija, a ne samo socijaldemokrata:

“Fašizam nije nestao, on miruje, čeka pogodno tle, da oslabimo, te mu ne smijemo dati takvu priliku.Ne smijemo zaboraviti prošlost i ove ljude koji su dali svoje živote za slobodu, trebamo ih poštovati. Ponovo smo bili ugroženi u posljednjem odbrambeno oslobodilačkom ratu, ali smo se suprotstavili i nismo dozvolili da budemo pokoreni”, rekao je Kamenjaković.

Predsjednik UG Josip Broz Tito Živinice mr.Fahir Spahi je istakao u svom obraćanju da Živinice više nikada od oslobođenja 4.oktobra 1943.godine nisu bile pokoren grad, niti pokoreno opštinsko područje, a da za to imaju zasluge i poginuli partizani, te da nam je moralna obaveza da ih se sjećamo./Š.G./