Danas je na Partizanskom spomen groblju na Karauli održana prigodna svečanost povodom 4.oktobra, Dana oslobođenja Živinica u Drugom svjetskom ratu. Svečanost je počela polagannjem cvijeća kraj spomen obilježja i intoniranjem državne himne Duvačkog orkestra Konjuh, a potom su održani prigodni govori.

Predsjedni SABNOR-a Živinice mr.Asif Omerbegović je podjsetio prisutne na značaj obilježavanja ovog istorijskog datuma:

“Sa poštovanjem obilježavamo ovaj dan i vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su prije 71 godinu oslobođene Živinice. Mi smo taj dan pomjerili obilježiti danas, dan prije, zato što je sutra Kurban Bajram, pa koristim priliku da građanima Živinica čestitam Kurban Bajram-Bajram Šerif Mubarek Olsun i takođe čestitam Dan oslobođenja Živinica u Drugom svjetskom ratu. Tada je naš grad oslobođen od okupatora i domaćih izdajnika i mi iz SABNOR-a i Udruženja građana Josip Brz Tito želimo trajno obilježavati ovaj značajan datum iz istorije grada, BiH i šire, te takođe nastaviti našu borbu protiv fašizma, a za temeljne ljudske vrijednosti”.

Općinski načelnik mr.Hasan Muratović se takođe obratio okupljenim građanima i uputio im čestitke za Dan oslobođenja Živinica i Kurban Bajram za pripadnike islamske vjeroispovijesti. Takođe je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast preminulom predsjedniku SABNOR-a Tuzlanskog kantona Boži Novakoviću, istaknutom antifašisti:

“Tradicije antifašizma nastavljamo, a primjeri naših partizana u Drugom svjetskom ratu su bili naša inspiracija da se od 1992-95.godine u odbrambeno oslobodilačkom ratu suprotstavimo tom najvećem zlu i odbranimo našu BiH u granicama ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a, što su naše trajne vrijednosti. Mi se moramo izboriti da nam Općinsko vijeće uvrsti Dan oslobođenja Živinica u Drugom svjetskom ratu, pa da to bude u kalendaru značajnih događaja, te da ga obilježavamo kako to rade i u Tuzli za 2.oktobar-Dan oslobođenja Tuzle”./Š.G./

Vaš komentar na članak: