Obilježen Međunarodni dan gluhih i nagluhih

Međunarodni dan gluhih i nagluhih osoba, te znakovnog jeika danas je obilježilo i Udruženje u Živinicama.Predsjednik Udurženja gluhih i nagluhih Grada Živinice Vehid Fejzić je podsjetio da se već decenijama obilježava širom svijeta, kao i to da su Ujedinjenje nacije 19. decembra 2017. godine usvojile rezoluciju kojom je 23. septembar proglašen Međunarodnim danom znakovnog jezika.

Međunarodni dan gluhih i nagluhih osoba obilježava se odlukom Svjetske federacije gluhih iz 1958. godine.O značaju ovog dana govorio je i sekretar Saveza gluhih i nagluhih Federacije BiH Sulejman Čaković:

“Čestitam svim prisutnim ovaj naš značajni praznik i zahvaljujem se Gradu Živinice na podršci koju nam pruža, a koja je uvijek dobro došla.Cilj nam je podizanja svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba, te povećanja solidarnosti i davanja podrške gluhim i nagluhim osobama. Takođe, želimo da se poboljšaju naša prava, što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje ukupnog položaja u društvu, ali i kvalitete života”.

Potom je gospodin Čaković u znak zahvalnosti na podršci Grada Živinica uručio priznanje gradonačelniku Samiru Kamenjakoviću, a koje j primio njegov zamjenik Said Čerkezović.Obećao je da će Grad živinice uvijek pomagati Udruženju gluhih i nagluhih osoba, te im je čestitao današnji praznik.

Udruženje u Živinicama broji 50 članova, a prostorije za rad dobili su u Mjesnoj zajednici Centar.Predsjednik MZ Centar Esad Halilović takođe je prisutnima čestitao Međuanrodni dan gluhih i nagluhih osoba i obećao da će Savjet ove MZ pomagati u okviru svojih mogućnosti.

Predstavnik Islamske zajednice Živinice Ferid Fejzić je nakon čestitke ukazao na potrebu pružanja pomoći ovoj populaciji naših sugrađana:

“Drago mi je da ovo Udurženje sada ima potrebne uslove za rad i to punim kapacitetom.Islamska zajednica stoji na raspolaganju za pomoć i želim puno uspjeha u radu.Znam da osobe o kojima je danas riječ imaju problema s komunikacijom gdje got dođu, počev od ljekara, banaka i drugih ustanova, a bilo bi dobro kada bi se mogla obezbijediti osoba koja bi im u tome mogla pomagati.Osobe koje imaju problema sa sluhom su vrijedne, željne dokazivanja a li im treba pomoć zajednice, kako bi bili još uspješniji”./Š.G./