Obilježen Svjetski dan biodiverziteta sa ekolozima iz Italije

Ekolozi iz čitavog svijeta danas, 22.maja, obilježavaju veoma važan ekološki datum ,Svjetski dan biodiverziteta.

Biodiverzitet je temelj života na planeti i ima direktan uticaj na život svih ljudi. Ipak, svijet je u poslednjih nekoliko decenija počeo da gubi vrste i staništa rastućom i zabrinjavajućom brzinom, u prvom redu zbog ljudskih neodgovornosti. Prema podacima IUCN Crvene liste ugroženih vrsta, više od 30% procijenjenih vrsta su pod prijetnjom izumiranja, a proces izumiranja vrsta na planeti danas je 1,000 do 10,000 brži nego što bi to bilo u prirodnim uslovima. Stoga što hitnije ukazati na zaštitu biodiverziteta , to su i danas na međunarodnoj konferenciji o biodiverzitetu koja se održalana u Zaštićenom pejzažu Konjuh istakli zaštitu biodiverziteta .

Tema konferencije je “Korak naprijed prema zaštiti biodiverzitetau Zaštićenom pejzažu Konjuh.Konferencija ima za cilj da istakne važnost bioloških vrijednosti Zaštićenog pejzaža Konjuh kroz prezentaciju prvih rezultata istraživanja biodiverzitetana u ZP Konjuh koji su sprovedeni u okviru projekta :AID 10938-Biodiverzitet za lokalni razvoj, podržan od strane BIOSVI, CISP (Italija).

Učešće u ovom projektu uzeli su i ekolozi Ekovizije JU Gimnazija Živinice. Rezultate rada ekovizionara podržali su od CISP-a, uvažili nas te pozvali nas na Konferenciju o Biodiverzitetu u hotelu Zlaća./dr.S.Noćajević/