Danas je na dostojan način obilježen Svjetski dan Roma, a prigodan program održan je u velikoj sali BKC Živinice, koja je počela intoniranjem državne himene BiH, a potom hor Druge OŠ izveo himnu Roma Đelem, đelem.

Misija OSCE-a u BiH, u saradnji s Drugom osnovnom školom Živinice i Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK organizovali su današnju maniofestaciju, čiji je domaćin bila Druga osnovna škola Živinice, ne bez razloga:

“Drugu osnovnu školu u Živinicam pohađa 136 mališana romske populacije i po tome smo najbrojniji u BiH, što ističem s ponosom. Do prije par godina to je bilo nezamislivo, jer su se i roditelji i djeca opirali pohađanju škole. Međutim, uspjeli smo promjeniti sliku i danas među romskom djecom imamo sve više i odličnih učenika”, rekao je pomoćnik direktora Druge OŠ dr.Asim Bojić.

Voditelj današnjeg programa povodom Svjetskog dana ROma Elmir Krivalić podsjetio je prisutne na istorijat ovog velikog datuma. “Ovaj praznik se slavi u čast održavanja prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u London, što je jedan od najvažnijih događaja u istoriji Roma.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma”, rekao je Krivalić.

Današnjoj proslavi Dana Roma bio je prisutna veći broj zvaničnika iz Vlade TK, Fedracije BiH, Prosvjetno pedagoškog zavoda TK, čiji su predstavnici govorili o potrebi poboljšanja životnih uslova ove populacije, kao i dalje aktivnosti na obrazovanju što većeg broja Roma. Osim zvaničnika pomenutih institucija na svečanosti u Živinicama govorili su predstavnici romskih udruženja, koji su dodjelili zahvalnice organizacijama i pojedincima za uspješnu saradnju. Predstravnica OSCE-a uručila je nagrade uspješnim učenicima romske nacionalnosti u Tuzlanskom kantonu.

Predsjednik UG Rom Živinice Samed Osmanović se zahvalio kolektivu Druge osnovne školi na nesebičnoj pomoći na uključivanju romske djecu u ovu odgojno obrazovnu ustanovu, kao i drugim subjektima koji im stoje na usluzi. Podpredsjednik Svjetske organizacije Roma Mehmed Mujić i aktivista romskih udruženja Nedžad Jusić takođe su govorili o potrebi još većeg angažovanja društva na školovanju mladih, ali i zapošljavanju poslije završetka obrazovanja.

U današnjem programu obilježavanja Svjetskog dana roma učestvovalo je 8 osnovnih škola Tuzlanskog kantona, koji su tim povodom pripremili izložbu likovnih radova. Direkotr Druge OŠ Rasim Muratović zadovoljan je nakon završetka programa:

“Imali smo proteklih dana mnogo posla i drago nam je da smo dobili pohvale za dobro domaćinstvo i organizaciju dnašnje manifestacije. Svakako, najbitnije je u svemu da i dalje radimo na obuhvatu još većeg broja romske djece da pohađaju školu i nadam se da ćemo u tome imati podršku romskih udruženja i svih organa vlasti u TK i šire”./Š.G./

Vaš komentar na članak: