Poplave što su u maju i avgustu ove godine pogodile dijelove Bosne i Hercegovine, bile su najveća prirodna katastrofa u istoriji ove zemlje. Zbog toga je na prijedlog Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Parlament FBiH na sjednici Zastupničkog doma (26.06.2014.) i na sjednici Doma naroda (30.06.2014.) proglasio Zakon o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Djelatnost Fonda je prikupljanje i distribucija financijskih sredstava za pomoć nastradalim područjima na teritoriju Federacije BiH, poticanje i financiranje pripreme, provedbe i razvoja programa, projekata i sličnih aktivnosti u ublažavanju posljedica izazvanih prirodnom nesrećom.

Danas je u prostorijama općine Živincie održano potpisivanje tripartitnih ugovora između Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće, općine Živinice i krajnjih korisnika novčanih donacija, koji su aplicirali na sredstva Fonda.

Sredstvima Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće osigurao je 14 hiuljada KM za sedam subjekata, od kojih jedno fizičko lice čija je kuća uništena u prirodnoj nepogodi. Riječ je o Izeti Hotović, čija je kuća potpuno uništena u prošlogodišnjim pšoplavama.

“Kuća mi je potpuno uništena i odmah nakon nesreće naša četveročlana porodica je morala napusti kuću. Ova sredstva nam puno znače, jer su nam obećali još donacija kada počnemo sa gradnjom nove kuće”, rekla je Izeta Hotović.

Općinski načelnik Asim Aljić je istakao značaj sredstava za sve one koji su aplicirali na pomoć od Federalnog fonda, nakon što su imali velike štete od poplava:

“Ovo su prva sredstva Federalnog fonda za pomoć stradalim od poplava. Za sredstva je apliciralo 6 prvrednih subjekata i jedno fizičko lice, tako da svi koji su aplicirali i dobili su sredstva. Ovoj osobi kojoj su poplave u potpunosi uništile kuću općina će dodjeliti lokaciju, tako da do naredne zime mogu izgraditi svoj novi dom uz pomoć zajednice i Fonda.Uputili smo zahtjev Federalnom fondu da poveća iznose za nastale štet i nadamo se da će naš zahtjev biti uvažen”, rekao je načelnik Aljić./Š.G./