Poštovani građani,

Dva mjeseca nakon stupanja na funkciju v.d. glavnog tužitelja, a uoči završetka tekuće godine, želim se obratiti javnosti i izvijestiti da smo u proteklom razdoblju poduzeli niz aktivnosti radi osiguranja učinkovitog rada Tužiteljstva BiH.

U proteklom razdoblju održala sam niz sastanaka sa svojim zamjenicima, tužiteljima i uposlenicima tužiteljstva, kao i sa dužnosnicima partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija radi dogovora o zajedničkoj suradnji i aktivnostima u narednom razdoblju.

Javnosti mogu reći da ćemo u narednom razdoblju, nakon okončanih istraga, donijeti tužiteljske odluke u nekim vrlo bitnim predmetima organiziranog kriminala, ratnih zločina, korupcije, terorizma i drugih kaznenih djela iz naše nadležnosti.

O radu Tužiteljstva BiH najbolje govore naši dosadašnji rezultati.

U ovoj godini Tužiteljstvo BiH navršava 13 godina postojanja i primiče se brojci od 5000 osoba optuženih za kaznena djela ratnih zločina, organiziranog kriminala, korupcije, financijskog i poreznog kriminala, trgovine ljudima, terorizma i drugih kaznenih djela iz naše nadležnosti.

U pogledu procesuiranja ratnih zločina, prepoznat je rad ovog tužiteljstva i dostigli smo broj od oko 640 optuženih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, a postotak osuđujućih presuda je preko 80%.

U proteklih 12 godina tužitelji u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigli su optužnice u 564 predmeta protiv 1797 optuženih osoba.

Sud BiH je od 2004. do konca 2015. godine u postupcima u predmetima Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju izrekao pravomoćne osuđujuće presude za 1139 osoba.

Postotak osuđujućih presuda u predmetima u kojima postupa Tužiteljstvo BiH je iznad 90%.

Javnost zna da su u proteklom razdoblju uspješno okončani predmeti i izrečene višedecenijske kazne zatvora u predmetima zločinačkih organizacija i mnogim drugim predmetima koji su značajno ugrožavali sigurnost građana naše zemlje.

Samo u predmetima za kaznena djela pranja novca optužene su 203 osobe, a presudama Suda BiH oduzeta je nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 10,2 milijuna KM.

Za kaznena djela neovlaštenog prometa opojnim drogama, za razdoblje od 4 godine, podignute su optužnice protiv 248 osoba.

U predmetima za porezne utaje i financijski kriminal samo u jednom predmetu, npr. Čago i dr., oduzeta je nezakonita imovinska korist od 7,5 milijuna KM.

Izrečene su pravomoćne presude za kaznena djela terorizma u trajanju od oko 150 godina zatvora.

Tužiteljstvo BiH će svakako prihvatiti opravdane i utemeljene kritike na naš rad, ali želimo naglasiti da su svi građani pred zakonom jednaki i nećemo dozvoliti da se neki predmeti eksponiraju iz bilo kojih razloga.

Uvijek smo otvoreni za konstruktivan dijalog.

Želim istaći da je Tužiteljstvo BiH institucija svih građana naše zemlje i u narednom razdoblju nastavljamo intenzivno raditi na procesuiranju svih kaznenih djela iz naše nadležnosti, a građanima, medijima, udrugama žrtava, nevladinim organizacijama, domaćim i međunarodnim partnerskim institucijama zahvaljujemo se na potpori koju nam pružaju.
*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Vaš komentar na članak: