Večeras je u velikoj sali Bosanskog kulturnog centara održan Godišnji koncert KUD-a Živinice, pod nazivom VEČE FOLKLORA I TRADICIONALNE MUZIKE.KUD Živinice predstavio se sa svim svojim grupama, a osim domaćina program su uveličali gosti iz Poljske- KUD HAJDUKI iz grada Oswiecem, Risto Donev -Štip Makedonija i Tik tak Olovo.

“Lijepo druženje onih koji čuvaju baštinu ovih prostora, a velike zahvale idu onima koji ovu djecu i omladinu vode, okupljaju i uče očuvanju kulturnog naslijedja”, rekao nam je Admir Samardžić i podario niz lijepih fotografija koje objavljujemo.

Prisutnim posjetiocima u velikoj sali BKC obratio se direktor KUD Živinice Enver Šehović, koji se zahvalio gostima učesnicima Godišnjeg koncerta, ali i posjetiocima-gradjanima Živinica, na podršci tokom svih godina postojanja i uspješnog rada KUD Živinice.

Na programu su večeras iz repertoara KUD Živinice gledaoci imali priliku uživati u raznim izvedbama niza narodnih igara i pjesama, uz pratnju vlastitog orkestra.Izvedene su igre iz centralne Bosne, vlaške igre, igre iz Slavonije, Linđo, muslimanske, šopske i orjentalne igre, te igre sa Kosova.Posjetioci su imali priliku vidjeti da KUD ima bogatu kolekciju narodnih nošnji, koje spadaju u sam vrh nacionalnog etnografskog blaga naroda čije su igre izvodili.

Podsjetimo da je sinoć održan nastup KUD Živinice i u Selu Gračanica u sportskoj sali tamošnje osnovne škole, takodje uz učešće gostiju koji su i večeras nastupili na Godišnjem koncertu u Živincama.

Vaš komentar na članak: