Održan mevlud u džebarskoj džamiji

Danas je nastavljena tradicija održavanja jednog od najstarijih dovišta na našem kraju, Džebarsko dovište.Nekada se održavalo u prvoj avgustovskoj suboti na platou džebarskg harema, na kojoj se nalazi jedna od najstarijih džamija, izgrađena 1463. godine, u vrijeme Sultana Mehmeda II El-Fatiha..

Postoji vjerovanje-ko u džebarskoj džamiji klanja tri džume ili posjeti tri uzastopna mevluda ima fadilet kao da je obavio hadž.To je ono što će uvijek privlačiti vjernike da dođu u Džebar.

Okupljalo se na hiljade vjernika iz tuzlanskog okruga, a danas poštovaovci te tradicije su u skromnom broju došli da prouče mevlud i dovu,koju su predvodili ulema iz IZ Živinice,na čelu sa džebarskim imamom Hafiz ef.Kadrićem,glavnim imamom Sedinom Karićem i gostom ispred Tuzlanskog muftijstva.

Ujedno su održali dersove, te dodatno učili u ovom tmurnom vremenu, koje je izazvala pandemija CORONA-19.Poseban hizmet svim koji su došli učinili su članovi džematakog odbora na čelu sa Nazifom Tursunovićem./dr.Sead Noćajević/