Održan press povodom Dana dijaspore

Bosanski kulturni centar će biti domaćin raznih kulturnih dešavanja u kojima će građani živiničke dijaspore, ali i svi zainteresovani građani općine Živinice, moći uživati u okviru manifestacije „Dani dijaspore“. Tim poovodom danas je održana press konferencija na kojoj su novinarima govorili načelnik općine Živinice dr.Samir Kamenjaković,Alma Salkanović, Sanel Mumić i Elmir Krivalić.

Dani dijaspore odražvaju se od od 25. do 29. decembra.Općinski načelnik Kamenjaković je istakao važnost veze naše općine i građana koji rade u inostranstvu:

“Nakon što smo prošle godine održali našu prvu manifestaciju Dani dijaspore ovoga puta mogu reći da će manifestacija postati tradicionalna.Pripremili smo bogat program, s tim da će ove godine u programu učestvovati naši građani iz dijaspore. U programu će učešće uzeti razni profili stručnjaka, kulturnih djelatnika i sportista.Istraživanja su pokazala da u trećoj generaciji naša dijaspora gubi kontakt sa domovinom, a mi želimo da ne zaborave svoju domovinu i svoj maternji jezik”.

Alma Salkanović-služba za odnose s javnošću općine Živinice ističe da će manifestacija početi otkrivanjem spomen ploče Bosanske dinastije Kotromanić uz historijski čas (zgrada Općine) i uz svečani defile limene glazbe se nastavlja u BKC-u izložbom slika sa likovne kolonije, a završit će posjetom Planinarskom društvu „Drenik“, gdje će se manifestacija „Dani dijaspore“ i zatvoriti.

Pored pomenutih, građani će moći uživati i u drugim kulturnim dešavanjima koji će biti predstavljeni u BKC-u, koji će pomoći očuvanju veza građana koji žive u dijaspori sa građanima općine Živinice, kao i očuvanju tradicije.

Cilj manifestacije „Dani dijapore“ je prije svega druženje, a zatim i povezivanje živiničke dijaspore sa građanima općine Živinice, kao i animiranje naših građana koji žive i rade u inostranstvu da se uključe kao investitori u razne razvojne projekte naše Općine.

Sanel Mumić je zadužen za organizaciju sportskih aktivnosti i istakao je da će na turniru uzeti učešće 4 ekipe, među kojima i jedna iz dijaspore. Posebno je naveo kako će biti i ekipa sastavljena od sportskih novinara i poznatih fudbalera, među kojima Amar Suljić, Adnan Šećerović, Bešlija, Rahimić, Glavaš i jedno ime koje ostaje u tajnosti radi iznenađenja./Š.G./