Održan sastanak Koordinacije boračkih udruženja

Na sastanku Koordinacije boračkih organizacija Živinice rasprava je vođena oko predstojećih aktivnosti u vezi sa obilježavanjem značajnih događaja i ličnosti odbrambeno oslobodilačkog rata.Sjednicom je predsjedavao predsjednik ove boračke asocijacije Kerim Trakić, a sastanku su bili prisutni Nail Jusić, predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice, zamjenik gradonačelnika mr.Said Čerkezović i predsjednik Saveza RVI TK Fahrudin Hasanović.

„Imat ćemo 25.oktobra obilježavanje godišnjice pogibije narodnog heroja Nesiba Malkića i dijela komande 210.viteške brigade iz sastava Operativne grupe 6 Istok. Tog kobnog dana 1993.godine na Nišićkoj visoravni, u mjestu Crna Rijeka, stradala komanda 210.viteške brigade, među kojima je bio i Nesib Malkić, komandant i heroj oslobodilačkog rata. Zajedno sa komandantom Nesibom Malkićem, na ratnom zadatku izviđanja terena za ratnu operaciju, poginuli su i njegovi saborci Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić, dok je nekoliko članova komande teže ranjeno.Mi to nikada nećemo zaboraviti i nastojimo da do 25.oktobra rekonstruišemo i obnovimo spomen obilježje na mjestu stradanja naših boraca“, rekao je Kerim Trakić.

Pomoć lokalne zajednice neće izostati, tako da su obezbjeđena potrebna sredstva za obnovu spomen obilježja, o čemu predsjedavajući GV Živinice Nail Jusić kaže:

„S obzirom da je spomen obilježje devastirano uveli smo izvođače radova u realizaciju projekta, tako da će ovo obilježje dobiti sasvim novi izgled, onako kko to i zaslužuju heroji oslobodilačkog rata.Osim pomenutog, radimo i na postavljanju spomen obilježja na mezaru narodnog heroja Nesiba Malkića u Gornjim Dubravama“.

Na sjednici Koordinacije boračkih udruženja bilo je riječi i o narednim aktivnostima, kao što su posjete mjestima stradanja Bošnjaka Voljevac i Srebrenica, kao i obilježavanju godišnjice formiranja II korpusa Armije BiH./Š.G./