Održana obuka za buduće istraživače velikih zvijeri

Obuka za buduće istraživače velikih zvijeri (medvjeda, vuka i risa), održana je od 19. do 26. avgusta napodručju Nacionalnog parka „Sutjeska“ u organizaciji Centra za životnu sredinu i njemačke fondacije EuroNatur, a pod pokroviteljstvom Bernd Thies fondacije iz Švajcarske. U obuci je učestvovalo 15 mladih stručnjaka iz cijele BiH.

„Posebno smo ponosni na činjenicu da smo dobili prijave 65 kvalifikovanih mladih ljudi iz cijele BiH koji su pokazali zainteresovanost za usavršavanje u ovoj specifičnoj oblasti. Nažalost, broj učesnika je bio ograničen, pa nisu svi mogli da budu dio obuke, ali je ohrabrujuća činjenica ovako veliko interesovanje“, ističe Aleksandra-Anja Dragomirović, koordinatorica projekta „Izgradnja kapaciteta stručnjaka za velike zvijrei u BiH“ u Centru za životnu sredinu kroz koji se realizovala ova aktivnost.

Ona ističe da je istraživanje velikih zvijeri nedovoljno zastupljeno u našoj zemlji, iako je područje BiH u evropskim okvirima veoma bogato ovim vrstama faune. Sama disciplina istraživanja velikih zvijeri nije izdvojena u našim studijskim programima, već je dio širih naučnih oblasti.

„Kada smo prepoznali potrebu za istraživačima koji bi se opredijelili za ovu oblast odlučili smo da uz pomoć partnera organizujemo sedmodnevnu obuku uz učešće domaćih i međunarodnih predavača. Na jednom mjestu smo okupili ekologe, biologe, šumare, lovce i veterinare, koji su razmjenili znanja i iskustva“, istakla je Aleksandra-Anja Dragomirović.

Organizacija Centar za životnu sredinu kao jedan od realizatora ove obuke se ovim projektom vratio svojim korjenima. Naime, tačno prije 20 godina Centarje počeo svoje djelovanje pod nazivom „Mladi istraživači Banja Luke“ – kao grupa studenata Prirodno-matematičkog fakulteta Banja Luka sa ciljem promocije istraživanja i očuvanja životne sredine. Dvadeset godina kasnije, Centar je opet okupio mlade ljude iz cijele BiH sa ciljem da im prenese znanja i obuči ih za istraživanje velikih zvijeri.

„Svi polaznici su primili sertifikate o završenoj obuci, a u narednom periodu očekujemo i njihovo uključivanje u neke od projekata i istraživanja koja se bave velikim zvjerima u BiH, a vrlo izvijesno u projekat „Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida“ koji sprovodi Centar za životnu sredinu“, zaključuje Aleksandra-Anja Dragomirović./Tim za medije/