Danas je u sali općine Živinice održana ceremonija promocije postignutih rezultata 8 projekata mladih u 2014. godini. Omladinska banka Živinice u 2014. godini podržala je 9 projekata mladih, od kojih je 8 uspješno realizovano u periodu od jula do oktobra mjeseca na području općine Živinice.

Svečanu ceremoniju otvorila je Jasmina Maslić, koja je istakla važnost projekata:

“Ukupna vrijednost 8 realizovanih projekata iznosi 26.038 KM, od čega iz fonda Omladinske banke Živinice je obezbijeđeno 12.034 KM, a neformalne grupe mladih su obezbijedile ukupno 14.005 KM kroz mobilizaciju lokalnih resursa od 1 institucije, 3 organizacije, 6 preduzeća i 32 građanina. U realizaciji ovih projekata učestvovalo je ukupno 95 volontera koji su doprinijeli sa 1.680 volonterskih sati, a ukupan broj korisnika ovih projekata je oko 1.215”, rekla je Jasmina Malsić-aktivista Omladinske banke Živinice.

Program Omladinske banke BiH ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

Podrška općine Živinice i naredne godine

Predstavnik općine Živinice mr.Said Čerkezović je govorio o podršci lokalne zajednice realizaciji projekata mladih:

“Svi ovi realizovani projekti trebaju biti podstrek mladima da tako nastavimo i naredne godine. Mi ćemo takođe u 2015.godini pomagati projekte kako bi probleme na terenu zajedno uspješnije rješavali. Vi mladi najbolje znate prepoznati vaše potrebe u sredinama gdje živite i tu smo da ih zajedno rješavamo. Čestitam svim koji su shvatili značaj pojedinh projekata i pomogli da se oni realizuju na zadovoljstvo svih nas”.

Projekt menadžer Fondacije Mozaik Dženan Šarić je istakao važnot projekata, u kojem učestvuje sve veći broj lokalnih zajednica:

“U 2014. godini, program Omladinske banke, Fondacija Mozaik razvijala je u partnerstvu sa 31 opštinom/općinom uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Promocijom rezultata Omladinska banka Živinice pridružuje se rezultatima porodice Omladinskih banaka u okviru kojih se realizovao preko 300 projekata mladih, odobrenih od 31 Omladinske banke širom BiH, ukupne vrijednosti preko 1.000.000 KM. Sredstva za realizaciju projekata obezbijedili su Fondacija Mozaik iz sredstava donatora, partnerske opštine/općine i mladi u zajednicama kroz mobilizaciju lokalnih resursa. Sigurno je da nije bilo poplava da bi rezultati bili još i veći”, rekao je Šarić.

Omladinskim bankama upravljaju odbori sastavljeni od deset članova, mladi od 15 do 30 godina, izabrani na javnom pozivu i edukovani da vode program malih grantova koji direktno podržavaju jačanje povjerenja i saradnju mladih, te njihove projekte većinom u ruralnim sredinama.

Dodjela uvjerenja i zahvalnica realizatorima projekata

U periodu od 2008. do 2014. godine, mladi u 27 opština i općina su realizovali 965 projekata čija je ukupna vrijednost 3.518.040 KM. Sredstva za realizaciju projekata obezbijedili su Fondacija Mozaik iz sredstava donatora, partnerske opštine i općine, te lokalna zajednica kroz mobilizaciju lokalnih resursa. Svi projekti realizovani su zahvaljujući radu 12.847 volontera koji su uložili 234.322 volonterskih kako bi doprinijeli poboljšanju društvenog i ekonomskog života u svojim zajednicama. Čak 518.082 osobe imalo je koristi od realizacije ovih projekata.

Nakon obavljene prezentacije realizovanih projekata dodjejeno je više uvjerenje za uspješno okončanje obavljenih radova, a dodjeljenu su zlatne, srebrne i bronzane zahvalnice. Zlatne zahvalnice dobili su općinski načelnik Živinica mr.Hasan Muratović i Alija Čehajić.

Ekipa Priluka u sastavu Mirela Omerkić, Nermina Karić i Samra Halilčević dobili su uvjerenja o uspješno realizovanom projektu u svojoj mjesnoj zajednici:

“Ove godine smo bili aktivni i zahvaljujući podršci Omladinske banke, općine Živinice, donatora i građana uredili smo školsko dvorište u Priluku, a još ranije uspješno smo realizovali i druge projekte, tako da smo napravili naše mjesto ugodnijim ambijentom za život mladih”, rekla nam je Mirela Omerkić.

Nasvečanoj ceremoniji uspješno je nastupio bend Gimnazije Živinice, koji se predstavio modernim kompozicijama zabavne muzike/Š.G./

Vaš komentar na članak: