U kasarni i aerodromu „Dubrave“ u Živinicama obilježena je 11. godišnjica od osnivanja Oružanih snaga BiH. Ovom prilikom istaknuto je da je stanje u 5. pješadijskoj brigadi na zadovoljavajućem nivou i da su uspješno izvršene sve obaveze u ovoj godini. Uručene su nagrade i priznanja najuspješnijim vojnicima.

Osam godina dio je Oružanih snaga BiH. Za svoj rad, dobila je i priznanje za najboljeg vojnika u petoj pješadijskoj brigadi. Mirela Hasanbašić, kaže da nije lako biti žena u Oružanim snagama, ali je velika čast služiti narodu.

“Nije lako, ali zato smo tu da srušimo sve stereotipe o klasičnim mišljenjima i predrasudama o ženama u vojsci, o ženama koje nose uniformu. Mogu reći da mi je zadovoljstvo bilo sa mojom ekipom proći kroz sve teške i postavljene zadatke, uspješno je sve završeno”, rekla je Mirela Hasanbašić.

Oružane snage BiH formirane su prije 11 godina spajanjem Vojske Federacije BiH i Vojske Republike Srpske. Formiranju je prethodila reforma odbrane u BiH.

“Ja sam izuzetno zadovoljan stanjem u petoj pješadijskoj brigadi i jedinicama koje ovdje gravitiraju u kasarni na aerodromu Dubrave, imajući u vidu koja je to količina zadataka koju mi ispunjavamo i kakva je logistička podrška koju imamo. Logistička podrška je nešto što bi moglo biti bolje, međutim to nikako ne utiče na ukupno izvršavanje naših zadataka i njihov kvalitet”, istakao je Kenan Dautović, komandant 5. pješadijske brigade.

Na svečanoj ceremoniji uručena su priznanja najboljim vojnicima koji, kako je rečeno, imaju najznačajniju ulogu u Oružanim snagama BiH./Nerma Gojčinović/

Vaš komentar na članak: