Osmanova pećina u žiži interesovanja

U prelijepom jesenjem ambijentu predstavnici Kancelarije za turizam Grada Živinice i CISP-a posjetili Osmanovu pećinu, na Haskića kršu u pratnji dr. Seada Noćajevića.

“Prisutni nisu krili oduševljenje ovim prirodnim speleološkim jedinstvenom objektu na području grada Živinica.Kancelarija za turizam Grada Živinice aktivno radi na promociji turističkih potencijala, zdravog načina života, unapređenju kvaliteta života naših sugrađana i promovisanju prirodnog blaga kojih ima na našem području.Prirodno blago je svakako i Osmanova pećina koja sa svojim ambijentom može biti magnet turistima , ljubiteljima speleologije. I danas poslije šest godina od kako je javnosti dostupna plijeni svojom ljepotom i orginalnošću”, kaže nam dr.Sead Noćajević.

U utrobi pećine, uz pećinski nakit, delegaciju su dočekale manje kolonije šišmiša(Chiroptera) koja je u fazi hibernacije, ali i druge vrste pećinskih životinja.O utiscima tokom boravka u Osmanovoj pećini i značaju Noćajević kaže:

“Šišmiši, noćni vladari, ovi leteći noćni sisari oduvijek su fascinirali ljude, ali o njima postoje i mnoge predrasude.To su izuzetno korisne životinje, tamane štetne insekte. Ipak, šišmiši su prilično ugroženi jer se upravo zbog male stope nataliteta populacije sporo oporavljaju. Najveći su problemi gubitak i degradacija staništa. Stoga dodati razlog da se očuvaju pećine , time i Osmanova u kojoj ima populacija slijepih miševa,mali potkovnjak (Rhinolophus hipposideros) koje treba očuvati u prirodnim staništima”.

Svakako, danasnja posjeta ljudi koji su u službi zaštite prirode je input da ovakve prirodne spomenike treba dodatno zaštititi./Tim za medije/