Svake godine 16. oktobar se obilježava kao Svjetski dan hrane, koji je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila još 1979. godine, na dan osnivanja Svjetske organizacije za hranu (FAO). Obilježavanje Svjetskog dana hrane možda nikad nije bilo važnije, u trenutku kada se u svijetu dnevno baci preko 12 tona hrane, a istovremeno svake minute od gladi umire više od 25 ljudi.

Tako povodom 16.oktobra, Svjetskog dana hrane, Tehnološki fakultet Tuzla , okupio je na osmom znanstveno-stručnom skupu eminentne stručnjake iz oblasti prehrane i nutricionizma koji su iznijeli najnovija istraživanja iz pomenutih oblasti.Tema Svjetskog dana hrane 2015. je “zdravo tlo”, pošto smo svjedoci na globalnom planu sve je manje i manje zdravih poljoprivrednih površina.Prema podacima FAO, broj gladnih u svijetu prelazi 870 miliona, a prognoze su i gore: do 2050. godine, svijet će morati proizvoditi 70 posto više hrane nego danas, kako bi bio u stanju nahraniti novih 2,3 milijardi ljudi, jer će nas tada na planeti, prema UN-ovim procjenama, biti 9,2 milijarde.

Danas su iznešeni znastveni podaci o zdravoj hrani.Čulo se, između ostalog, da je hrana lijek, u uvodnom izlaganju prof.dr.Muharema Zildžića. Glavnu organizaciju simpozija već osmu godinu provodi uvaženi prof.dr. Midhat Jašić, nutricionista, sa suradnicima Tehnološkog fakulteta, a suorganizatori su Prehrambeno-tehnološki fakultet iz Osijeka. Već 8 godinu i prof.dr. Sead Noćajević /slika na naslovnici/ sa grupom autora učestvuje sa svojim radovima, tako i na današnjem 8. simpoziju je uzeo učešće sa temom “Udio reducirajućih šećera u plodovima divljih trešnja u fazi zrelosti”.

Vaš komentar na članak: