Prvi Dan dijaspore protekao je onako kako je i planirano, a to znači startovalo se otkrivanjem spomen ploče Bosanske dinastije Kotromanići na zgradi Općine Živinice. Sve je počelo intoniranjem državne himene BiH Duvačkog orkestra Konjuh, nakon čega je svečanost nastavljena defileom orkestra ulicama grada do BKC.

Potom je otvorena izložba slika sa Likovne kolonije Živinice 2017. godine i izložba rukotvorina starih zanata aktivistkinja iz Šerića “Žene za tradiciju”.

Svečano otvaranje manifestacije Dani dijaspore upriličeno je u velikoj sali BKC Živinice, koja je bila ispunjena do posljdnjeg mjesta.Prisutnima se obratio općinski načelnik dr.Samir Kamenjaković i bivši konzul u Njemačkoj Haris Halilović.

Između ostalog Kamenjaković je poručio:

“O Danima dijaspore čut će se širom BiH i želimo poručiti vlastima da je konačno došao red da dobijemo Ministarstvo za dijasporu.Ono bi imnalo više zadataka, a to je u očuvanju tradicije koja se proteže hiljadama godina i naša je obaveza da je čuvamo i nastavljamo…
Imamo 2 miliona raseljenih diljem svijeta koji čuvaju svoju tradiciju, ali je naša obaveza da im pružimo priliku u kulturi, jeziku, muzici, privredi i obrazovanju”.

Uručena je plaketa glumcu Arminu Omeroviću za dodjelu sredstava za projekat ,,Upalimo svjetlo u kulturi” od Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Video linkom prigodnim riječima javili su se naši sugrađani Edina Mazić iz Amerike i Senad Redžić iz Njemačke, što je popraćeno aplauzima.Na otovorenoj sceni nagrađeni su literarni radovi na temu rodoljubive poezije, a dobitnici nagrada su Belma Ramić i Marica Ferhatbegović, kojima je priznaja uručio načelnik Kamenjaković.

Veče folklora i sevdaha proteklo je u znaku uspješnih nastupa KUD Živinice, KUD Modrački mornari Šerići i živiničkih sazlija.Dani dijaspore nastavljaju se sutra-sve do 30.decembra, uz sadržajan program./Š.G./

Vaš komentar na članak: