Petrovići: Klovnovi bez granica uljepšali manifestaciju

Susreti sela župe Živinice, koji se u Petrovićima održavaju od 10.do 14.avgusta, okupljaju mnoge koji su sa ovih prostora otišli na rad u inozemstvo. Želja da posjete svoj rodni kraj je trajna obaveza, a Udruga mladih Gornje Živinice osmislila je sadržajan program tokom ljetnih godinšnjih odmora.

Okupljanja svaki dan tokom trajanja ove kulturno-sportske manifestacije doprinose da se mnogi nakon dužeg vremena ponovo vide i razmjene koju riječ o svom životu u dijaspori i ovdje dok su bili na školovanju kod roditelja. Ono što čini poseban kvalitet susreta je što dolaze i djeca naših sugrađana i koja na taj način upoznaju svoj kraj, rodbinu, prijatelje, običaje, tradiciju i kulturu.

Dani protiču u organizaciji malonogometnog turnira, koji je okupio 10 ekipa. Juče je zablistao mladi Vinko Klepić iz Linca koji je za ekipu Tadića postigao 4 gola, od ukupno 5, koliko je njegova ekipa postigla.Prošle godine je proglašen za najboljeg igrača, pa bi se tako moglo ponoviti i ovoga puta. O svojoj karijeri kao fudbalera 15-godišnji Vinko kaže:

“Živim u Lincu i igram za tamošnji klub Edelweiss, u pionirskoj konkurenciji. Ovo mi je drugo učešće na turniru i nastojaću biti redovan svake godine. Što se tiče karijere želim zaigrati za moju sadašnju prvu ekipu, kada za to dođe vrijeme, a poslije vidjećemo”,kaže mladi Vinko.

Jučerašnje predvečerje u Petrovićima, kraj travnatog terena, uljepšala je grupa klovnova bez granica iz Barcelone. Za sve prisutne to je bila prilika da se opuste, nasmiju i aplaudiraju klovnovima koji su ih posjetili u Petrovićima. Predsjednik Udruge mladih G.Živinice Mijo Filipović, zadovoljan je dešavanjima na Susretima sela župe Živinice:

“Ne samo ja, svi smo zadovoljni i sve više nas dolazi na ovu manifestaciju koja je postala tradicionalna.Okupe se naši sugrađani, rođaci i prijatelji iz mnogih zemalja, igramo nogomet, gdje je rezultat u drugom planu, družimo se, obezbijedili smo roštilj i pića, tako da u ove tople dane se možemo osvježiti u dobrom raspoloženju”./Š.G./